Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te wspaniałe naleśniki z mięsem mielonym z kurczaka i pieczarkami to świetny pomysł na lunch lub kolację. Do wykonania farszu możesz użyć mielonego mięsa z uda kurczaka, choć odpowiedni będzie też indyk. Niesamowitej chrupkości i ostrości dodają korniszony. Aby potrawa była bardziej aromatyczna możesz dorzucić do ciasta naleśnikowego łyżeczkę świeżego, posiekanego koperku. Naleśniki podawaj samodzielnie, z ulubionym sosem, sałatką ze świeżych warzyw lub surówką Podsmażone na maśle naleśniki mogą zastępować krokiety, dlatego uzupełni je szklanka czystego, czerwonego barszczyku.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 477
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 537
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 837
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 477
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 537
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 837
Składniki
Zacznij pracę od wykonania naleśników. Wymieszaj sól z przesianą mąką i odstaw. Do miski wbij jajka i lekko utrzep. Na zmianę dodawaj mąkę, mleko i wodę, by powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki, a następnie usmaż naleśniki na złoty kolor i odłóż na talerz. Do smażenia możesz użyć oleju lub klarowanego masła.
Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć mielone mięso, dopraw solą oraz pieprzem i szybko obsmaż, mieszając je stale drewnianą łyżką. Mięso powinno zmienić kolor z różowego na jasnoszare. Odłóż mięso na talerz. Na patelnię wrzuć drugą łyżkę masła, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż zacznie się błyszczeć. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki lub kostkę pieczarki, dopraw solą, czarnym oraz ziołowym pieprzem i przesmażaj na średnim ogniu, aż sok z grzybów odparuje. Po tym czasie dodaj mielone mięso, suszone zioła, wymieszaj i przesmażaj minutę. Na koniec dodaj drobno poszatkowane lub starte na jarzynowej tarce korniszony i wymieszaj.
Przystąp do składania naleśników. Wyłóż łyżką porcję farszu na zewnętrznym fragmencie naleśnika, złóż boki do środka i zwijaj naleśniki jak krokiety. Danie podawaj od razu, póki jest jeszcze ciepłe. By naleśniki stały się bardziej chrupiące, odsmaż je na maśle lub podpiecz w piekarniku.