Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te wspaniałe naleśniki z mięsem mielonym z kurczaka i pieczarkami to świetny pomysł na lunch lub kolację. Do wykonania farszu możesz użyć mielonego mięsa z uda kurczaka, choć odpowiedni będzie też indyk. Niesamowitej chrupkości i ostrości dodają korniszony. Aby potrawa była bardziej aromatyczna możesz dorzucić do ciasta naleśnikowego łyżeczkę świeżego, posiekanego koperku. Naleśniki podawaj samodzielnie, z ulubionym sosem, sałatką ze świeżych warzyw lub surówką Podsmażone na maśle naleśniki mogą zastępować krokiety, dlatego uzupełni je szklanka czystego, czerwonego barszczyku.
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 55
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 811
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 122
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 55
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 811
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 122
Składniki
Zacznij pracę od wykonania naleśników. Wymieszaj sól z przesianą mąką i odstaw. Do miski wbij jajka i lekko utrzep. Na zmianę dodawaj mąkę, mleko i wodę, by powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki, a następnie usmaż naleśniki na złoty kolor i odłóż na talerz. Do smażenia możesz użyć oleju lub klarowanego masła.
Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć mielone mięso, dopraw solą oraz pieprzem i szybko obsmaż, mieszając je stale drewnianą łyżką. Mięso powinno zmienić kolor z różowego na jasnoszare. Odłóż mięso na talerz. Na patelnię wrzuć drugą łyżkę masła, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż zacznie się błyszczeć. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki lub kostkę pieczarki, dopraw solą, czarnym oraz ziołowym pieprzem i przesmażaj na średnim ogniu, aż sok z grzybów odparuje. Po tym czasie dodaj mielone mięso, suszone zioła, wymieszaj i przesmażaj minutę. Na koniec dodaj drobno poszatkowane lub starte na jarzynowej tarce korniszony i wymieszaj.
Przystąp do składania naleśników. Wyłóż łyżką porcję farszu na zewnętrznym fragmencie naleśnika, złóż boki do środka i zwijaj naleśniki jak krokiety. Danie podawaj od razu, póki jest jeszcze ciepłe. By naleśniki stały się bardziej chrupiące, odsmaż je na maśle lub podpiecz w piekarniku.