Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z mięsem z rosołu możesz przygotować jako drugie danie na niedzielne popołudnie. Świetne będą nawet na drugi dzień, odsmażone na maśle. Przekąska przypadnie do gustu miłośnikom połączenia mięs i pieczarek. Ser feta dodaje farszowi delikatności.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1016
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1016
Składniki
Wbij jajko do miski, ubij trzepaczką, następnie dodaj sól oraz mleko i wodę, wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, a następnie dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie przygotuj patelnię, wlej łyżkę oleju (jeśli używasz nieprzywierającej patelni, nie musisz używać tłuszczu, wystarczy olej znajdujący się w cieście) i mocno rozgrzej. Wylewaj chochelką porcje ciasta, rozlewaj na powierzchni patelni i smaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odkładaj je na talerz.
Przygotuj farsz. Oddziel od kości mięso z rosołu i pokrój je na małe kawałki. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Pieczarki oczyść, umyj i także pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulkę, podsmaż. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i dwoma rodzajami pieprzu i smaż około 10 minut bez pokrywki. Po tym czasie dodaj mięso i trzymaj na patelni jeszcze 5-7 minut. Dodaj do farszu pokruszony ser feta i wymieszaj. Jeśli nadzienie się rozpada, dodaj jeszcze łyżkę śmietany.
Na każdy naleśnik wykładaj porcję farszu i zwijaj naleśniki jak krokiety. Możesz podać je od razu lub dodatkowo zapiec lub obsmażyć na maśle.