Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z nadzieniem serowo- figowym

Naleśniki z nadzieniem serowo- figowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49063

Dodano:

Odsłon: 533

Pyszne naleśniki, które wcale się nie przypalają. To wszystko dzięki wodzie mineralnej gazowanej.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • mleko 1 szkl
  • woda mineralna gazowana 1 szkl
  • szczypta soli
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 20- 25 dkg
  • Farsz: ser biały tłusty 30 dkg, figi suszone 10 szt, śmietana 18% 2 łyżki, śmietanka 30% 2 łyżki, cukier puder 3 łyżki
  • sos: 10 dkg orzechów włoskich, płatki migdałów 3 dkg, figi suszone 5 szt, rodzynki 3 dkg, cukier 4 łyżki, śmietanka 30% 2 łyżki,
  • olej do smażenia
  • masło 3 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z nadzieniem serowo- figowym

Przygotowanie

  1. Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.

    Farsz: Ser utrzeć ze śmietanami i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę figi, dokładnie wymieszać.

    Sos: Orzechy włoskie posiekać bardzo drobno, figi pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie bakalie w jednym naczyniu, dodać cukier i wodę. Całość doprowadzić do wrzenia. Wlać śmietankę, wymieszać i ponownie zagotować.

    Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane sosem bakaliowym.

  2. Smacznego.

    Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 12 szt dużych naleśników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń