Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 255

Dodano:

Odsłon: 14736

Naleśniki z pieczarkami świetnie się nadają jako danie obiadowe, są pyszne i sycące. Smakują mojej rodzince jak i moim znajomym.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mleko 2% 2 szklanki
  • jajka 3 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • pieczarki 500 dag
  • kostka sera żółtego 500 dag
  • średnie cebule 2 szt.
  • bułka tarta 3 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • ketchup
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA

    Mąkę, mleko, 2 jajka, cukier, sól połączyć i dokładnie wymieszać. Dodać jedną łyżkę oleju. Odstawić ciasto na 10 minut. Usmażyć naleśniki (powinno wyjść ok. 10 szt.). Naleśniki przysmażamy delikatnie.

  2. PRZYGOTOWANIE FARSZU

    Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dusić na jednej łyżce oleju, aż do wyparowania wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dołożyć do pieczarek. Dusić razem z pieczarkami ok. 5 minut. Dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu farszu dodać jedno jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać.

  3. SMAŻENIE

    Na usmażony naleśnik nakładać 2 łyżki farszu i zawinąć w rulonik. Następnie naleśnik obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Nakładamy naleśnik na talerz, posypujemy tartym żółtym serem. Polewamy ketchupem.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 kwietnia 2016 "...są pyszne i sytne." Przepraszam Pyszotko, ale słowa "sytne" nie znajdziesz w żadnym polskim słowniku... Pewnie chciałas powiedzieć "sycące"...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń