Dania główne Przepis na:
Naleśniki z pieczarkami

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 255
Dodano: 21.03.2016
Odsłon: 14736
Składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- mleko 2% 2 szklanki
- jajka 3 szt.
- cukier 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- olej 1 łyżka
- pieczarki 500 dag
- kostka sera żółtego 500 dag
- średnie cebule 2 szt.
- bułka tarta 3 łyżki
- natka pietruszki 2 łyżki
- ketchup
- pieprz czarny
- sól
- olej do smażenia
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę, mleko, 2 jajka, cukier, sól połączyć i dokładnie wymieszać. Dodać jedną łyżkę oleju. Odstawić ciasto na 10 minut. Usmażyć naleśniki (powinno wyjść ok. 10 szt.). Naleśniki przysmażamy delikatnie. -
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dusić na jednej łyżce oleju, aż do wyparowania wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dołożyć do pieczarek. Dusić razem z pieczarkami ok. 5 minut. Dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu farszu dodać jedno jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. -
SMAŻENIE
Na usmażony naleśnik nakładać 2 łyżki farszu i zawinąć w rulonik. Następnie naleśnik obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Nakładamy naleśnik na talerz, posypujemy tartym żółtym serem. Polewamy ketchupem.
Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 02 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
"...są pyszne i sytne." Przepraszam Pyszotko, ale słowa "sytne" nie znajdziesz w żadnym polskim słowniku... Pewnie chciałas powiedzieć "sycące"...4 Kto głosował? | Odpowiedz