Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z pieczarkami to danie, które możesz przygotować na wiele sposobów. Wypróbuj oryginalny wariant farszu z orzechami włoskimi!
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 94
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 94
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Składniki
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Połącz mleko z wodą mineralną. Dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Stopniowo dosypuj mąkę, nie przerywając mieszania. Ciasto powinno uzyskać konsystencję rzadkiej śmietany. Reguluj ją ilością mąki. Gotowe ciasto dopraw solą. Odstaw na pół godziny.
Wymieszaj ponownie ciasto. Rozgrzej patelnię naleśnikową na palniku o średniej mocy. Roztop na niej niewielką ilość masła klarowanego. Wlej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową) i rozprowadź je na patelni. Smaż naleśnik przez około pół minuty po każdej stronie. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Opłucz pieczarki, osusz i pokrój dość drobno. Posiekaj cebulę, natkę pietruszki i orzechy. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj pieczarki i wysmaż je na złocisty kolor. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dołóż na patelnię orzechy i smaż jeszcze przez chwilę. Zalej patelnię śmietaną. Duś przez kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj starty na tarce o drobnych oczkach parmezan i natkę pietruszki.
Nałóż na każdy z naleśników porcję farszu. Zwiń je w rulony lub paszteciki. Przed podaniem podgrzej je w piekarniku (kilkanaście minut w temperaturze 180°C) lub obsmaż na niewielkiej ilości masła.