Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to prostsza i szybsza wersja krokietów. Nie wymagają panierowania, a smakują tak samo wybornie. To danie pokochają wszyscy domownicy.
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 98
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 49
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 94
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 98
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 49
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 94
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do dużej miski wlej mleko. Dodaj jajka i dobrze je rozbełtaj. Wsyp mąkę i cukier. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni naleśnikowej rozgrzej odrobinę oleju. Możesz ją przetrzeć papierowym ręcznikiem na całej powierzchni, by dobrze rozprowadzić tłuszcz i zebrać jego nadmiar. Smaż po jednym naleśniku po ok. 1 minucie z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj farsz. Grzyby oczyść i drobno posiekaj. Tak samo przygotuj cebulę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki i cebulę. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż przez kolejne 15 minut. Przenieś farsz do miski i pozwól mu ostygnąć. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ostudzonego już farszu. Wymieszaj.
Przenoś po jednym naleśniku na osobny talerz. Na środku umieść dość dużą łyżkę farszu. Zwiń naleśnika jak na krokieta: najpierw złóż do wewnątrz dwa przeciwległe boki, a następnie zroluj go wzdłuż dłuższego boku uzyskanego w ten sposób prostokąta. Powtórz z pozostałymi naleśnikami.
Zrolowane naleśniki odkładaj na tacę. Rozgrzej patelnię na bardzo małym ogniu bez dodatku tłuszczu. Zwilż miejsce łączenia na naleśniku kilkoma kroplami wody. Podsmaż naleśniki, zaczynając od miejsca łączenia. Trzymaj je na patelni przez 1-2 minuty z każdej strony do zrumienienia i rozpuszczenia sera wewnątrz. Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem podawaj na gorąco, od razu po przyrządzeniu.