Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z ruskim farszem - zapiekane

Naleśniki z ruskim farszem - zapiekane

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2714

Dodano:

Odsłon: 7604

Przepis na proste i bardzo smaczne danie. Jeśli wyeliminujemy boczek, będzie to smaczne danie jarskie :)

Składniki

  • Na naleśniki:
  • 250 ml wody mineralnej słabo gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej + ewentualnie 1-2 łyżki
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 800 g ugotowanych ziemniaków ( najlepiej odmiany mączystej )
  • 200 g sera białego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia cebuli
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo (opcjonalnie)
  • Ser żółty
  • skwarki z boczku
  • zielenina np pietruszka lub szczypiorek
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z ruskim farszem - zapiekane

Przygotowanie

  1. Smażymy nakleśniki

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładnie ubijamy łyżką do puree. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

    Ser ścieramy na tarełku o małych oczkach

    Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju

    Do ostudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki. Dosalamy i doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy

  2. Na każdy naleśnik nakładamy farsz ( ok 3 - 4 łyżek ),
    rozprowadzamy po powierzchni naleśnika i zwijamy go w rulonik

    Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Posypujemy startym serem

    Naczynie z naleśnikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy je ok 15 minut, aż ser się stopi

    Po zapieczeniu naleśniki możemy posypać skwarkami z boczku i ulubioną zieleniną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń