Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie i smaczne danie. Dla mnie naleśniki z serem na słodko to najlepszy sposób na pokonanie głodu i poprawę humoru. :)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34140
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1344
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113588
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34140
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1344
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113588
Składniki
Do miski wlewam mleko, wodę, łyżkę oleju. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo miękkie i puszyste. Następnie wbijam jajka, dodaję mąkę, sól, cukier biały i waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby wyeliminować wszystkie grudki. Najczęściej używam w tym celu miksera, żeby ciasto było gładkie i jednolite.
Rozgrzewam patelnię. Dodaję trochę oleju, aby naleśniki nie przywarły. Tutaj doskonale sprawdza się patent mojej Mamy - na małą miseczkę wlewam olej, w którym moczę kawałek gazy. Za pomocą widelca smaruję gazą patelnię. Dzięki temu rozprowadzam niewielką warstwę oleju na powierzchni patelni. Ciasto naleśnikowe nie przywiera, a ja ograniczam do minimum ilość tłuszczu. ;)
Usmażone naleśniki przekładam serkiem homogenizowanym i... GOTOWE! :)
Smacznego.