Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść naleśniki – dziś zapraszam na fantastyczne naleśniki z warzywami. To jeden ze sposobów na warzywnych niejadków. Niby taki jeden z drugim nie lubi warzyw, ale naleśniki chętnie zje – i choć nie jest to może mega-najzdrowszy sposób na podanie warzyw – jako metoda na niejadka to już coś. Moje naleśniki nie wyglądają tak całkiem zwyczajnie – nie są na przykład zwinięte w rulon, bo nie lubię sobie utrudniać życia. Warzywnego nadzienia nakładam dość sporo – tak lubię i tak podane nam te naleśniki smakują. Jeśli musisz – spróbuj je jakoś złożyć lub zwinąć, choć – moim zdaniem – nie warto. Mama podawała nam te naleśniki posypane natką pietruszki, ja jednak wolę młode listki podagrycznika.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Składniki
Pory obierz z zewnętrznych liści, umyj i odetnij ciemnozieloną część. Resztę przekrój wzdłuż, a następnie w półkrążki. Por często jest zanieczyszczony piaskiem, który trudno wypłukać.
Radzę sobie w ten sposób, że pokrojony w krążki/półkrążki por umieszczam na sicie, a następnie płuczę pod intensywnym strumieniem zimnej wody i dokładnie osączam. Gotowe!
Paprykę umyj i oczyść z nasion, a następnie pokrój w kostkę. Otwórz puszki z kukurydzą i groszkiem, jeśli trzeba, to każde oddzielnie osącz na sicie.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy). Wrzuć na tłuszcz pokrojoną paprykę, pory i kukurydzę. Przypraw mielonym pieprzem i solą, podduś warzywa na patelni przez około 5-10 minut (to zależy od wielkości palnika – warzywa mają być dość miękkie, ale nie rozgotowane). Zdejmij warzywa z patelni do miseczki i trzymaj w cieple.
Na tej samej patelni rozgrzej masło klarowane (lub olej), wsyp kopiastą łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Nie powinna się jednak zrumienić, pilnuj jej!
Mieszając intensywnie (aby nie powstały grudki) wlej do zasmażki zimne mleko, mieszaj aż do zgęstnienia i zagotowania mieszaniny.
Przypraw sos beszamelowy tartą gałką muszkatołową (około 1 łyżeczki), mielonym pieprzem i szczyptą soli, gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
Gdy masa porządnie zgęstnieje – dodaj do sosu odłożone wcześniej warzywa oraz groszek, wymieszaj delikatnie i dobrze podgrzej.
Przykryj, odstaw na bok i trzymaj w cieple.
Usmaż kolejno 4 duże, dość grube naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładaj porcję warzyw w beszamelu (1/4 całej przygotowanej ilości), posyp posiekaną natką podagrycznika (ewentualnie innego zielska, a nawet zielonej pietruszki) i podawaj.
Smacznego!