Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z wegańskim farszem a'la kebab

Przepis dnia 2019-06-06
Naleśniki z wegańskim farszem a'la kebab

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1924

Dodano:

Odsłon: 1859

Jest to efekt jednego z moich eksperymentów z tofu. Nieraz podejmowałam się prób odczarowania tego podobno bardzo wdzięcznego produktu i efekty zazwyczaj były bardzo marne, budzące jedynie odruch wymiotny. Teraz jednak pokroiłam tofu na małe kawałki i marynowałam je niemal dobę, a efekt jest niesamowity. Podejrzewam, że gdyby ktoś nie wiedział, że w tym naleśniku nie ma kurczaka, tylko tofu - nawet by nie zauważył. Farsz w większości składa się z warzyw, a tofu pachnie jak kurczak, więc... :) Jest to naprawdę świetny pomysł na szybki piątkowy (i nie tylko piątkowy) obiad, który naprawdę nie wymaga wiele wysiłku ani poświęconego czasu, w zasadzie tyle co potrzeba na usmażenie naleśników i pokrojenie warzyw. Na upartego sos można użyć gotowy, ze sklepu, co jeszcze bardziej skróci nam czas przygotowania takiego obiadu, ja jednak robię własny sos, tym razem w wersji bardzo light ;)

Składniki

  • (z podanych ilości wyszło mi jakieś 15 sporych naleśników)
  • Na naleśniki:
  • jajko (w wersji wegańskiej pomijamy)
  • mąka
  • woda
  • mleko (w wersji wegańskiej zastępujemy mlekiem roślinnym)
  • szczypta soli
  • odrobina oleju
  • Na farsz:
  • 1 malutka kapusta pekińska
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 spory ogórek gruntowy
  • 1-1,5 pomidora malinowego
  • 2/3 kostki tofu (ja użyłam naturalnego, nie wędzonego)
  • opakowanie przyprawy kebab-gyros
  • pieprz
  • kilka łyżek oleju
  • Na sos:
  • 1 jogurt grecki light (w wersji wegańskiej jogurt sojowy)
  • sok z limonki do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (można zastąpić kilkoma ząbkami czosnku)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka posiekanych listków mięty
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tofu kroimy w mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w słupki ok.0,5x2cm ;) wrzucamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy kilka łyżek oleju i przyprawę kebab-gyros. Starannie mieszamy i odstawiamy na noc i jeszcze z kawałek dnia ;)
    W międzyczasie potrząsamy pojemnikiem, aby tofu równo pokryło się przyprawami i było smaczne, a nie to-fu :)))
    Smażymy dość mocno na nieprzywierającej patelni, można użyć do smażenia odrobinę oleju. Można w trakcie smażenia posypać lekko pieprzem.

  2. Smażymy naleśniki - jakie uważamy za stosowne. U mnie były z jajeczkiem. W wersji wegańskiej pomijamy jajko, a mleko dajemy roślinne.

  3. Przygotowujemy sos, mieszając po prostu wszystkie składniki.


  4. Zawijamy naleśniki: na naleśnik wykładamy małą garść kapusty pekińskiej, plasterki ogórka, kawałki pokrojonej papryki i pomidora. Na wierzch kładziemy usmażone tofu i polewamy sosem.
    Zwijamy jak krokieta albo tortillę.
    Pamiętaj, by nie napychać naleśnika na maksa, bo może popękać i cały urok dania szlag trafi, a byłoby trochę szkoda :))
    Gotowe naleśniki obsmażamy na patelni grillowej lub grzejemy w opiekaczu, jak normalnego kebaba ;)

  5. Podajemy na gorąco z jakąś surówką lub jako samodzielne danie.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń