Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne naleśniki w wydaniu odświętnym.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 673
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 376
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 77
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 55
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 20
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 673
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 376
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 77
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 55
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 20
Składniki
Jajka wybić dodać szczyptę soli , ubić , dodać mleko, wodę mąkę i olej i robotem utrzeć ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło. Patelnię rozgrzać i usmażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Na patelni rozgrzać trochę oleju , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową, smażyć 5 minut. Wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić na drobno , usmażyć. Jabłko obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach. Szpinak, pieczarki, jabłko, rodzynki, umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Farsz podzielić na 8 części , jedną umieścić na naleśniku a na nim plaster sera pleśniowego.
Złożyć w kieszonkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałymi postąpić podobnie. Śmietanę rozmieszać w 1/2 szklanki wody dodać fix wymieszać, zagotować , powstanie sos i nim polać naleśnikowe kieszonki.
Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po sosie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
Podawać na gorąco.