Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne naleśniki w wydaniu odświętnym.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 57
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 57
Składniki
Jajka wybić dodać szczyptę soli , ubić , dodać mleko, wodę mąkę i olej i robotem utrzeć ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło. Patelnię rozgrzać i usmażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Na patelni rozgrzać trochę oleju , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową, smażyć 5 minut. Wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić na drobno , usmażyć. Jabłko obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach. Szpinak, pieczarki, jabłko, rodzynki, umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Farsz podzielić na 8 części , jedną umieścić na naleśniku a na nim plaster sera pleśniowego.
Złożyć w kieszonkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałymi postąpić podobnie. Śmietanę rozmieszać w 1/2 szklanki wody dodać fix wymieszać, zagotować , powstanie sos i nim polać naleśnikowe kieszonki.
Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po sosie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
Podawać na gorąco.