Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami zapiekane pod chrupiącą warstwą żółtego sera. Do przygotowania farsz do naleśników można wykorzystać filet z kurczaka lub zmielone mięso, które zostało nam po gotowaniu rosołu. Naleśnikowa zapiekanka z kurczakiem najlepiej smakuje tuż po upieczeniu.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 974
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 500
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 473
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 974
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 500
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 473
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 152
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dajemy mleko i wodę gazowaną. Ciasto na naleśniki mieszamy do momentu rozbicia wszystkich grudek. Na koniec do ciasta naleśnikowego dodajemy olej. Ponownie mieszamy składniki. Gotowe ciasto na naleśniki odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z dwóch stron.
Przystępujemy do przygotowania farszu do naleśników. Jeśli korzystamy z mięsa z rosołu - należy je oddzielić od kości i pokroić na małe kawałeczki lub zmielić w maszynce. Jeśli wykorzystujemy filet z kurczaka - należy go opłukać i pokroić w drobną kostkę.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Podsmażamy do zrumienienia.
Na osobnej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Cebulę obieramy z brązowych łupin i kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, podsmażonego kurczaka, śmietankę i przyprawy. Farsz do naleśników odparowujemy.
Naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.
Zwinięte naleśniki z kurczakiem posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (ser powinien się ładnie zarumienić).