Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami zapiekane pod chrupiącą warstwą żółtego sera. Do przygotowania farsz do naleśników można wykorzystać filet z kurczaka lub zmielone mięso, które zostało nam po gotowaniu rosołu. Naleśnikowa zapiekanka z kurczakiem najlepiej smakuje tuż po upieczeniu.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 306
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4375
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1855
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3615
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30608
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 306
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4375
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1855
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3615
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30608
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dajemy mleko i wodę gazowaną. Ciasto na naleśniki mieszamy do momentu rozbicia wszystkich grudek. Na koniec do ciasta naleśnikowego dodajemy olej. Ponownie mieszamy składniki. Gotowe ciasto na naleśniki odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z dwóch stron.
Przystępujemy do przygotowania farszu do naleśników. Jeśli korzystamy z mięsa z rosołu - należy je oddzielić od kości i pokroić na małe kawałeczki lub zmielić w maszynce. Jeśli wykorzystujemy filet z kurczaka - należy go opłukać i pokroić w drobną kostkę.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Podsmażamy do zrumienienia.
Na osobnej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Cebulę obieramy z brązowych łupin i kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, podsmażonego kurczaka, śmietankę i przyprawy. Farsz do naleśników odparowujemy.
Naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.
Zwinięte naleśniki z kurczakiem posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (ser powinien się ładnie zarumienić).