Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i młodą kapustą to sycące danie, które możesz podać jako obiad lub kolację bez dodatków.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 135
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 149
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 135
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 149
Składniki
Roztop masło w rondelku.
Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj mleko, wodę, jajka, sól i przesianą mąkę. Dodaj roztopione masło i parmezan. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na 15-20 minut.
Na dobrze rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. Odstaw na talerz.
Kapustę poszatkuj drobno. Dymkę razem ze szczypiorem pokrój. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i tak samo zrób z kurczakiem. Filety posól i popieprz.
Podsmaż mięso na odrobinie oleju aż się lekko zrumieni. Następnie dorzuć kapustę i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut aż kapusta zmięknie. Odstaw do przestudzenia.
Dodaj na koniec dymkę i wymieszaj, tworząc jednolity farsz.
Zrób sos pomidorowy. Passatę podgrzej w rondelku z przyprawami: natką pietruszki, papryką, solą i pieprzem. Gotuj kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
Każdy naleśnik nadziej porcją farszu i zawiń jak krokiety lub rulony. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienką warstwą sosu. Zalej naleśniki resztą sosu i posyp startym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na 25-30 minut.