Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i młodą kapustą to sycące danie, które możesz podać jako obiad lub kolację bez dodatków.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 158
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 158
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Składniki
Roztop masło w rondelku.
Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj mleko, wodę, jajka, sól i przesianą mąkę. Dodaj roztopione masło i parmezan. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na 15-20 minut.
Na dobrze rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. Odstaw na talerz.
Kapustę poszatkuj drobno. Dymkę razem ze szczypiorem pokrój. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i tak samo zrób z kurczakiem. Filety posól i popieprz.
Podsmaż mięso na odrobinie oleju aż się lekko zrumieni. Następnie dorzuć kapustę i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut aż kapusta zmięknie. Odstaw do przestudzenia.
Dodaj na koniec dymkę i wymieszaj, tworząc jednolity farsz.
Zrób sos pomidorowy. Passatę podgrzej w rondelku z przyprawami: natką pietruszki, papryką, solą i pieprzem. Gotuj kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
Każdy naleśnik nadziej porcją farszu i zawiń jak krokiety lub rulony. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienką warstwą sosu. Zalej naleśniki resztą sosu i posyp startym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na 25-30 minut.