Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to świetny pomysł na lunch lub kolację. Możesz je podać z ulubionym sosem i sałatką z sezonowych warzyw z miodowo-musztardowym sosem. Sukces smaku nadzienia naleśników tkwi w upieczeniu piersi kurczaka ze skórą i kością, dzięki czemu mięso jest soczyste i aromatyczne. Dopełnienie stanowią duszone pieczarki, szpinak oraz ser feta, który dodaje daniu lekkości i kremowości.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 560
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22037
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 560
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22037
Składniki
Kurczaka umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też upiec kurczaka na kratce, podstawiając blachę pod kratką. Piecz piersi przez około 30-35 minut w 190°C. Następnie wystudź, zdejmij skórę, oddziel od kości i rozdrobnij mięso widelcem. Przełóż drób do miski.
Wykonaj ciasto na naleśniki. Połącz przesianą mąkę i sól. W misce ubij jajka, po czym zacznij dosypywać mąkę i dolewać mleko (na zmianę). Zmiksuj ciasto, aby miało gładką i lejącą konsystencję. Na koniec wlej stopione masło i wymieszaj. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż naleśniki na złoty kolor. Następnie odkładaj na deskę lub talerz.
Przejdź do przygotowania nadzienia. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj posiekane drobno pory lub poszatkowaną w kostkę cebulkę i smaż, aż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż pieczarki będą miękkie. Na koniec dodaj rozdrobnionego kurczaka i wymieszaj.
Przystąp do złożenia dania. Na każdym naleśniku wyłóż porcję farszu i dodaj pokruszony ser. Zwijaj naleśniki i od razu podawaj. Możesz też włożyć wszystkie naleśniki do naczynia żaroodpornego i wrzuć na 5-10 minut do pieca rozgrzanego do 200°C.