Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 245
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1463
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8926
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 245
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1463
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8926
Składniki
Kapustę poszatkować. Chwilkę obgotować. Odcedzić.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Dusić razem ok. 10 minut.
Dodać kapustę i dusić jeszcze ok. 5 minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia.Doprawić solą , pieprzem( ja dodałam jeszcze kostkę rosołową ).Odstawić do ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami.Podsmażać ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gęstej śmietany.Doprawić solą i pieprzem( + ew. oregano ).
Naczynie żaroodporne natłuścić.Na spodzie ułożyć naleśnik.Posmarować ( dokładnie , ale nie grubo ) sosem.Ułożyć warstwę mięsa mielonego.Przykryć warstwą warzyw.Posypać startym serem żółtym.Czynność powtórzyć( - naleśnik- sos- mięso- warzywa - ser )I tak do wyczerpania składników.
Posypać serem.Zapiekać w 180C przez ok. 30 minut.
Podawać gorące!