Do góry

Dania główne Przepis na:

'' Napoleony " z truskawkami

'' Napoleony  z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 696 Ocena: 13525

Dodano:

Odsłon: 236

W tym okresie królują na moim stole. Kluski serowe z truskawkami. Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek. Kluski kształtem przypominają kapelusz Napoleona, dlatego Napoleony.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 350 g
  • twaróg półtłusty lub tłusty 100 g
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • truskawki 300 g
  • cukier zmielony z miętą do posypania
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
'' Napoleony " z truskawkami

Przygotowanie

  1. Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć.

    Twaróg dobrze rozgnieść widelcem, wymieszać z mąką i szczyptą soli.
    Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.

    Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.

    Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką.

    Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona.

    Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.
    Cukier zmielić z listkami mięty.
    Kluski posypać zielonym cukrem.
    Pyszności.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń