Do góry

Dania główne Przepis na:

Niebiańska rozkosz czereśniowa

Niebiańska rozkosz czereśniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 5043

Nazwa może trochę długa i skomplikowana, ale to tylko ze względu na ilość składników. Chyba powinienem zacząć nazywać swoje dania :) Macie pomysł na nazwę dlatego dania? Jeżeli tak to piszcie pod postem swoje propozycje, wybierzemy najciekawszą :)

Składniki

  • 200g drylowanych czereśni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100g komosy ryżowej
  • opakowanie świeżego szpinaku(400g)
  • opakowanie serka ricotta(250g)
  • ząbek czosnku
  • 300g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki estragonu
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • masło klarowane
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw kroimy szynkę wieprzową w cienkie paski, obtaczamy w marynacie (sól,pieprz, 2 łyżki oliwy, papryka, estragon) i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy, dodajemy, mleko, jajko, czereśnie drylujemy, blendujemy i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy i również odstawiamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy posiekany czosnek. Liście szpinaku przemywamy wodą i wsadzamy do garnka. Gotujemy aż zmniejszą swoją objętość. Zestawiamy z gazu i na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy mięso i smażymy aż do miękkości. W międzyczasie gotujemy komosę i powoli smażymy naleśniki. Gdy wszystkie składniki są gotowe, na jednej stronie naleśnika, wykładamy komosę, mięso, szpinak, a na sam koniec trochę serka ricotta, opcjonalnie można polać sosem sojowym, dla wzmocnienia smaku :) Przykrywamy drugą połówką naleśnika i zajadamy ze smakiem :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń