Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada mięsna to efektowne danie, które zawsze sprawdza się na rodzinnych spotkaniach. Można podać ją na gorąco z ziemniakami lub na zimno, jako swego rodzaju wędlinę. Do przygotowania rolady nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa, a rodzaj farszu to tylko kwestia kulinarnej fantazji gospodarzy. Ciekawą propozycją jest na przykład niedzielna rolada z kurczaka z morelami duszonymi w winie.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424727
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10612
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336912
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4704
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424727
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10612
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336912
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4704
Składniki
Pokrój morele w paski, namocz w winie i pozostaw na noc pod przykryciem.
Połącz w miseczce musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj na jednolitą marynatę.
Oczyść mięso z błonek i chrząstek. Lekko rozbij je tłuczkiem. Ułóż płaty filetu z kurczaka na prostokątnym kawałku folii spożywczej – tak, by zachodziły na siebie. Posmaruj trochę ponad połową marynaty (resztę odłóż do lodówki). Oprósz solą i pieprzem. Złóż płat mięsa na pół i włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia ogrzej mięso do temperatury pokojowej.
Opłucz por i pokrój na półplasterki. Podsmaż na maśle. Gdy por zmięknie, dodaj na patelnię morele wraz z winem, w którym się moczyły. Duś, aż wino odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
Rozłóż płat kurczaka na płasko. Rozprowadź na nim farsz. Pomagając sobie folią, zwiń mięso w roladę. Obwiąż ją nicią kuchenną, by nie rozpadła się w czasie pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż roladę do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posmaruj ją z wierzchu resztą marynaty. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom.
Piecz roladę przez godzinę. Gdyby za bardzo zarumieniła się z wierzchu, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej. Nie rozkrawaj od razu po upieczeniu – odczekaj co najmniej kwadrans.