Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dwudziestolecia”. Prostota wykonania wbiła nas w ziemię. I oto są, grysikowe njoki, do tego omasta z boczku i cebuli. Pycha <3
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 102
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107206
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2076
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 102
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107206
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2076
Składniki
Mleko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę i łyżkę masła. Wsypujemy kaszę, cały czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu, aż grysik zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie dodajemy dwie łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie mieszamy. Masę przelewamy na półmisek (grubość około 2 cm), studzimy. Przy pomocy łyżeczki, nabieramy masę, formujemy kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w temperaturze 170°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i cebuli.