Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dwudziestolecia”. Prostota wykonania wbiła nas w ziemię. I oto są, grysikowe njoki, do tego omasta z boczku i cebuli. Pycha <3
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7663
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2818
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7663
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2818
Składniki
Mleko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę i łyżkę masła. Wsypujemy kaszę, cały czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu, aż grysik zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie dodajemy dwie łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie mieszamy. Masę przelewamy na półmisek (grubość około 2 cm), studzimy. Przy pomocy łyżeczki, nabieramy masę, formujemy kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w temperaturze 170°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i cebuli.