Do góry

Dania główne Przepis na:

Nuggetsy z kurczaka w panierce panko

Nuggetsy z kurczaka w panierce panko

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 284

Idealnie chrupiące na zewnątrz, cudownie soczyste w środku, będziesz zaskoczony efektem. Panierka panko to zdrowsza alternatywa dla zwykłej bułki tartej, ponieważ kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe. Dzięki temu smażone mięso nie nasiąka zbyt mocno tłuszczem.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 jajka
  • Ok 2 szklanki panierki panko
  • Olej rzepakowy do głębokiego smażenia +1 łyżka do marynaty
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Nuggetsy z kurczaka w panierce panko

Przygotowanie

  1. Mięso kurczaka oczyść, osusz i pokrój na kawałki o grubości 1 cm.

  2. Mięso wymieszaj dokładnie z przyprawami i łyżką oleju. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

  3. Kawałki kurczaka zanurzaj w jajku a potem dokładnie obtocz w panierce.

  4. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej do temperatury 165-175 stopni C. Jeśli nie masz termometru musisz zdać się na intuicję. Smaż około 4-5 minut, mięso nie może smażyć się zbyt szybko, bo w środku będzie surowe, a na zewnątrz spalone. Ale również nie za wolno, bo mięso będzie chłonąć tłuszcz.
    Usmażone nuggetsy osusz na ręczniku papierowym.

  5. Podawaj z ulubionem dipem.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń