Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy przygotowanie obiadu dla 2 osób wymaga wiele czasu i zachodu? Wcale nie! Wystarczy kilka składników – mięso, warzywa, trochę ryżu. Jednak w tej formie nie musisz nawet brudzić garnka. Wystarczy wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i poczekać na przepyszny efekt. Zwieńczeniem tego dania są serca karczocha – wyjątkowy, delikatny i przepyszny produkt. Dzięki niemu potrawa zyskuje na wytworności i sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na obiad walentynkowy. Z tą zapiekanką powiedzenie o serwowaniu serca na talerzu zyskuje kompletnie nowy wydźwięk.
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 164785
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 324
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 78
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 164785
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 324
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 78
Składniki
Kurczaka umyj i dobrze osusz. Pokrój go w kostkę wielkości jednego kęsa.
Paprykę pokrój w cienkie słupki, a cukinię w słupki lub półplasterki. Cebulę drobno posiekaj.
Mięso i warzywa przełóż do miski i posyp wszystkimi przyprawami.
Bulion podgrzej i wymieszaj z ryżem.
Do naczynia żaroodpornego wlej bulion z ryżem. Następnie włóż kurczaka z warzywami.
Serca karczocha umyj lub odcedź z zalewy, jeśli używasz warzywa z puszki. Połóż go na wierzchu zapiekanki. Całość posyp parmezanem. Przykryj naczynie folią aluminiową.
Wstaw naczynie do pieca nastawionego na 230 st. Celsjusza i piecz danie przez 15 minut. Następnie wyjmij je, zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez ok. 25-30 minut.
Naczynie wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut, by odpoczęło. Danie podawaj jako obiad dla 2 osób lub też możesz połowę zostawić na następny dzień. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem.