Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny obiad na 3 maja to dla nas taki, który wymaga od nas minimum przygotowań, ale smakuje, jak z dobrej restauracji. Dlatego postanowiliśmy przygotować pieczone udźce z kurczaka w towarzystwie gotowanego kalafiora z omastą z bułki tartej. Jeśli zastanawiacie się co przygotować na święto 3 maja, skorzystajcie z naszej propozycji.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113069
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 455
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 796
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 598
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113069
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 455
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 796
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 598
Składniki
Do miseczki wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Gdy składniki się połączą wsyp kurkumę, paprykę ostrą i słodką oraz oregano. Ponownie wszystko ze sobą wymieszaj.
Tak powstałą pastą natrzyj kawałki mięsa. Następnie każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Po upływie czasu wyjmij mięso i ułóż je skórką do góry w naczyniu żaroodpornym.
Udźce piecz bez przykrycia w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu polej mięso wytopionym tłuszczem.
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i trzymaj na ogniu przez 15 minut. Następnie odcedź.
Na patelnię wysyp bułkę tartą, gdy zacznie się rumienić, dodaj masło. Całość smaż przez kilka minut.
Udźce z kurczaka podawaj obsypane pietruszką z ugotowanym kalafiorem polanym bułką tartą.