Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny obiad na 3 maja to dla nas taki, który wymaga od nas minimum przygotowań, ale smakuje, jak z dobrej restauracji. Dlatego postanowiliśmy przygotować pieczone udźce z kurczaka w towarzystwie gotowanego kalafiora z omastą z bułki tartej. Jeśli zastanawiacie się co przygotować na święto 3 maja, skorzystajcie z naszej propozycji.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 366
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 129
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 366
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 129
Składniki
Do miseczki wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Gdy składniki się połączą wsyp kurkumę, paprykę ostrą i słodką oraz oregano. Ponownie wszystko ze sobą wymieszaj.
Tak powstałą pastą natrzyj kawałki mięsa. Następnie każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Po upływie czasu wyjmij mięso i ułóż je skórką do góry w naczyniu żaroodpornym.
Udźce piecz bez przykrycia w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu polej mięso wytopionym tłuszczem.
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i trzymaj na ogniu przez 15 minut. Następnie odcedź.
Na patelnię wysyp bułkę tartą, gdy zacznie się rumienić, dodaj masło. Całość smaż przez kilka minut.
Udźce z kurczaka podawaj obsypane pietruszką z ugotowanym kalafiorem polanym bułką tartą.