Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te soczyste kawałki wieprzowiny duszone z kolorowymi warzywami w aromatycznym sosie pomidorowym to idealny obiad na kilka dni. Z każdym odgrzaniem smaki jeszcze bardziej się przenikają, a ty zyskujesz więcej czasu na cieszenie się pysznym posiłkiem bez konieczności codziennego gotowania. Potrawę możesz podać ze świeżym chlebem, gotowanymi ziemniakami lub kaszą. W każdej formie smakuje równie dobrze.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2263
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2991
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 655
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2263
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2991
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 655
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, następnie dopraw solą, czarnym pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Oprósz mąką i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz (olej, smalec lub klarowane masło) i obsmaż mięso ze wszystkich stron, aby było rumiane. Jeśli jest taka potrzeba, smaż wieprzowinę partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło ze względu na przepełnienie patelni. Gotowe odłóż na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę. Podsmażaj, aż stanie się złocista. Następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę. Trzymaj na ogniu kolejne 5-7 minut. Na koniec dorzuć opłukane i odsączone warzywa w puszkach: groszek, kukurydzę i fasolę, a także fasolkę szparagową. Podsmażaj całość następne 5-7 minut. Na patelnię wrzuć pomidory, wlej bulion, dopraw solą, czarnym pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Wedle uznania możesz dodać suszone oregano, bazylię lub inne zioła. Zamknij pokrywę patelni i duś na średnim ogniu ok. 45 minut. W razie potrzeby wlej więcej bulionu lub wody.
Gotowy obiad na kilka dni dopraw octem jabłkowym, cukrem i ponownie (jeśli jest taka potrzeba) solą i czarnym pieprzem. Danie podawaj od razu po przygotowaniu z dowolnymi dodatkami. Resztę potrawy trzymaj w zamkniętym naczyniu w lodówce. Przygotowany w ten sposób obiad świetnie nadaje się do mrożenia.