Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na obiad na niedzielę? Proszę bardzo: zapiekana pierś z kurczaka, puree ziemniaczano-groszkowe i kiszona kapusta. Brzmi świetnie, prawda?
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Przygotuj mięso. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami. Kurczaka umyj i osusz. Podziel go na pojedyncze piersi. Natrzyj je przygotowaną marynatą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Przenieś mięso na naczynia żaroodpornego. Posyp go rwanymi liśćmi szpinaku. Pomidory umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki i także połóż je na mięsie. Masło rozpuść w garnuszki. Dodaj posiekany czosnek i smaż go przez ok. 1 minutę. Wlej śmietanę i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez ok. 10 minut, do zgęstnienia. Wsyp parmezan i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Mięso na obiad w niedzielę piecz przez 30-35 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza.
Przygotuj puree. Ziemniaki obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka razem z groszkiem. Całość gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do miękkości. Zdejmij garnek z ognia i utłucz je razem tłuczkiem. Możesz też użyć blendera. Dodaj śmietanę, masło i przyprawy. Kontynuuj ubijanie do uzyskania odpowiedniej konsystencji i całkowitego połączenia składników.
Podaj obiad na niedzielę składający się z mięsa i puree. Jako dodatek podawaj kiszoną kapustę, w razie potrzeby przepłukaną wodą.