Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad, idealny na specjalne uroczystości, takie jak Święto Trzech Króli. Soczyste mięso kurczaka z kremowym nadzieniem, aromatycznym szpinakiem i delikatnie słodką marchewką sprawiają, że danie jest wyraziste w smaku i smaczne. Danie prezentuje dodatkowo bardzo efektownie, wpisując się w klimat tego wyjątkowego dnia. Roladki zestawiaj z warzywami oraz puree.
patelnia, deska, nóż do krojenia, tłuczek, praska
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 200
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 257
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 200
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 257
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i przekrój wzdłuż na cienkie plastry. Ubijaj tłuczkiem do uzyskania cieńszego ciasta. Następnie dodaj soli, pieprzu oraz słodkiej papryki i odstaw do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę i duś do momentu, aż szpinak "zwiędnie". Dopraw szpinak solą i pieprzem
Marchewkę obierz i ugotuj w wodzie z solą. Gdy marchewka się już ugotuje, pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę pokój w plastry.
Na płacie kurczaka nałóż warstwę szpinaku, kilka kosteczek marchewki oraz plasterek mozzarelli. Pierś z kurczaka zawiń w roladkę i zepnij wykałaczkami, aby się nie rozpadła. Najlepiej poziomo, aby łatwiej było obsmażać.
Na rozgrzaną patelnię połóż roladki i obsmażaj z każdej strony, aż mięso się przypiecze, ok. 5 minut.
Jeśli chcesz dodatkowo uzyskać sos. Wlej na patelnię z roladkami szklankę rosołu lub wody doprawionej np. sosem sojowym, dodaj liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Duś przez 7-10 minut, aż sos się nieco zredukuje. Aby sos był nieco bardziej gęsty, dodaj łyżkę mąki i energicznie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z warzywami, ziemniakami lub puree.