Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiacie się co zaserwować rodzinie na obiad w Wielki Czwartek? Mamy dla Was świetną propozycję. Niezwykle aromatyczny i smaczny makaron z pieczonych warzyw, który przygotujecie w mgnieniu oka. Jaki makaron wybrać? Do tego dania możesz wybrać dowolny makaron. My postawiliśmy na pszenne penne, które dzięki swojemu kształtowi idealnie sprawdza się do dań z sosami. Znakomicie sprawdzi się również makaron pełnoziarnisty typu "świderki".
Polecam.
Odsłon: 1268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1667
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Polecam.
Odsłon: 1268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1667
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Składniki
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź, pozostawiają ¼ szklanki wody spod gotowania.
Marchewkę, papryki i cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz.
Marchewkę i cukinię obierz i pokrój na mniejsze części. Paprykę przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Pomidory pokrój na połówki.
Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki i obrane ząbki czosnku. Wszystko polej oliwą, posyp przyprawami i wstaw do piekarnika.
Piecz w 180 stopniach przez 30 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Po upieczeniu ściągnij skórkę z papryki oraz pomidorów. Po czym zmiksuj wraz z pozostałymi warzywami i wodą spod gotowania makaronu.
Makaron wymieszaj z sosem, każdą porcję posyp startym na małych oczkach parmezanem.