Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa. Ta propozycja zaskoczy miłośników smaku sera oraz szybkich dań na ciepło.
Składniki
Przygotuj jedno duże naczynie do tarty albo dwa mniejsze. Jeśli to konieczne, podziel ciasto francuskie na pół. Na dno naczynia wyłóż papier do pieczenia, a następnie równomiernie ułóż ciasto francuskie, zostawiając wysoki brzeg.
Na patelni rozgrzej masło. Włóż szpinak i co jakiś czas mieszając, cały czas podsmażaj. Odstaw.
W osobnej misce zmiksuj jajka ze śmietaną, mascarpone, mozzarellą, ricottą i gorgonzolą. Dodaj też przyprawy i zamieszaj.
Szynkę konserwową drobno posiekaj.
Na przygotowane wcześniej ciasto wyłóż połowę porcji szpinaku i szynki. Wlej masę jajeczno-serową. Teraz ułóż drugą część szpinaku i szynki, a także wysyp kukurydzę konserwową. Spróbuj wcisnąć ją w masę.
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni, czyli około 30-35 minut.