Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały przepis dla zabieganych ale kochających domową kuchnię...
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Najwięcej pracy będziemy mieli z ryżem więc to od niego zaczynamy. Potrzebujemy kubek ryżu. W garnuszku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Gdy będzie rozgrzana wsypujemy zioła prowansalskie. Praktycznie od razu wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie się szklić wlewamy 2 kubki wrzątku. Łyżeczka soli i zamykamy szczelnie garnek, skręcamy pod nim ogień na minimum i pozwalamy się ryżowi utaić.
Cukinię kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy ją do miski. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Cukinię obtaczamy oliwą z przyprawami.
Z pomocą ostrego noża usuwamy drobną łuskę nie naruszając skóry. Na łyżce oliwy smażymy kawałek ryby skórą do dołu tak długo aż stanie się chrupiąca, a część mięsa zacznie się od strony skóry przysmażać. Układamy tak przygotowaną rybę na kawałku folii aluminiowej. Kropimy sokiem z połowy cytryny, solimy i pieprzymy. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy przetarty czosnek i posiekany koperek. Uzyskaną pastą smarujemy wierzch łososia. Łyżka masła i zamykamy folię. Ryba trafia do piekarnika na 15 minut, a jego temperatura powinna wynosić 200 stopni Celcjusza.
Pozostało nam przypilnować ryżu i grillować na specjalnej patelni plastry cukinii. Grillujemy je z obu stron na rumiano. Ryż należy co jakiś czas przemieszać. Gdy spije już cały płyn dorzucamy porządną łyżkę masła. Mieszamy ryż drewnianą łyżką aż będzie odpowiednio utajony do podania.
Pod wpisem znajdziecie link na nasz nowy blog gdzie powolutku przenosimy się z poprzedniej platformy blogowej. Zapraszamy po stare i nowe przepisy na pyszne domowe jedzenie. Wszystkie przepisy sprawdzone i przygotowane samodzielnie. Smacznego