Do góry

Dania główne Przepis na:

Occhi di lupo z krewetkami w sosie śmietanowo-cytrynowym

Occhi di lupo z krewetkami w sosie śmietanowo-cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1699

Dodano:

Odsłon: 327

Makaron z krewetkami i pomidorkami, w kremowym sosie z nutką cytryny.

Składniki

  • 90g makaronu occhi di lupo, 8 krewetek koktajlowych,
  • 4 pomidorki koktajlowe, garść rukoli,
  • sok i skórka z cytryny, sól, pieprz cytrynowy,
  • 150ml śmietany 30%, 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy/oliwa parmezan
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Occhi di lupo z krewetkami w sosie śmietanowo-cytrynowym

Przygotowanie

  1. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
    Gotujemy aż będzie al dente.

    Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy.
    Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę.
    Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
    i chwilę smażymy.
    Pomidorki przekrawamy na pół.
    1/3 rukoli drobno siekamy.
    Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę,
    skórkę z 1/2 cytryny, część rukoli i śmietanę.
    Gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie kremowy.

    Makaron nakładamy na talerz,
    posypujemy resztą rukoli i parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń