Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego używam octu jabłkowego zamiast zwykłego ? Rozwiązanie znajdziecie czytając dalej .
Czym jest ocet jabłkowy i jak powstaje :
Aby powstał ocet jabłkowy potrzebne są oczywiście jabłka i drożdże.Drożdże czyli jednokomórkowe grzyby przekształcają w procesie fermentacji zawarty w jabłkach cukier w alkohol. Następnie bakterie fermentują alkohol i tak powstaje kwas octowy . Czyli z dodatkiem jabłek , powstaje ocet jabłkowy . Otrzymany ocet jest mętny, pachnie jabłkami, ma brązowo-żółty kolor . W occie znajdziemy wiele związków mineralnych oraz pierwiastków , kwasy takie jak : mlekowy, cytrynowy, propionowy, mnóstwo enzymów i aminokwasów oraz pektynę .
Na co ?
Ocet jabłkowy kojarzy się głównie z odchudzaniem ale nie tylko to jest jego zaletą. Rozcieńczony ocet jabłkowy jest idealny w zakażeniach grzybiczych, np. przy grzybicy paznokci, chodzą słuchy że jest idealny do usuwania brodawek i pomaga w infekcji uszu. Ocet z jabłek jest świetny jako lek na przeziębienie oraz podniesienie odporności w okresie największej zachorowalności.
Pomaga również kontrolować cukrzycę typu 2. Ogranicza on wchłanianie węglowodanów. Potwierdzone działanie przeciwłupieżowe, zmniejsza wydzielanie sebum, pobudza wzrost włosów i je odżywia. Pomaga w walce z trądzikiem .
1-2 łyżki stołowe octu jabłkowego rozcieńczone w szklance wody. Miksturę pijemy 1-2 razy dziennie . Najlepiej rano na czczo i przed posiłkami. Można dodać miodu.
W kuchni doskonały do sałatek dressingów , jako zamiennik zwykłego octu np ja dodaje do białego barszczu czy nawet do mizerii . Ocet jabłkowy jest również świetnym przyjacielem w sprzątaniu i myciu okien .
Banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Bogactwo naturalnych witamin i minerałó...
Odsłon: 4530
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 4889
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 168
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 123
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 86
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 168
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 123
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 86
Składniki
Czym jest ocet jabłkowy i jak powstaje : Aby powstał ocet jabłkowy potrzebne są oczywiście jabłka i drożdże.Drożdże czyli jednokomórkowe grzyby przekształcają w procesie fermentacji zawarty w jabłkach cukier w alkohol. Następnie bakterie fermentują alkohol i tak powstaje kwas octowy . Czyli z dodatkiem jabłek , powstaje ocet jabłkowy . Otrzymany ocet jest mętny, pachnie jabłkami, ma brązowo-żółty kolor . W occie znajdziemy wiele związków mineralnych oraz pierwiastków , kwasy takie jak : mlekowy, cytrynowy, propionowy, mnóstwo enzymów i aminokwasów oraz pektynę . Na co ? Ocet jabłkowy kojarzy się głównie z odchudzaniem ale nie tylko to jest jego zaletą. Rozcieńczony ocet jabłkowy jest idealny w zakażeniach grzybiczych, np. przy grzybicy paznokci, chodzą słuchy że jest idealny do usuwania brodawek i pomaga w infekcji uszu. Ocet z jabłek jest świetny jako lek na przeziębienie oraz podniesienie odporności w okresie największej zachorowalności.
Pomaga również kontrolować cukrzycę typu 2. Ogranicza on wchłanianie węglowodanów. Potwierdzone działanie przeciwłupieżowe, zmniejsza wydzielanie sebum, pobudza wzrost włosów i je odżywia. Pomaga w walce z trądzikiem . 1-2 łyżki stołowe octu jabłkowego rozcieńczone w szklance wody. Miksturę pijemy 1-2 razy dziennie . Najlepiej rano na czczo i przed posiłkami. Można dodać miodu. W kuchni doskonały do sałatek dressingów , jako zamiennik zwykłego octu np ja dodaje do białego barszczu czy nawet do mizerii . Ocet jabłkowy jest również świetnym przyjacielem w sprzątaniu i myciu okien .
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Dania główne
Spaghetti Pak choi
Dania główne
Sałatka z kurczakiem, mango i sezamem
Dania główne
Filet z dorsza ze szpinakiem
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Cukinia z rurkami
Odsłon: 322
Spaghetti Pak choi
Proste spagetti pak choi
Odsłon: 41