Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywany chlebek czosnkowy to idealna przystawka dla wszystkich uczestników każdej imprezy. Jest łatwy do rozerwania, nie wymaga krojenia. Ciasto jest maślane, miękkie i proste w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie, mocno czosnkowo, z ziołową nutą pietruszki i oregano.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34283
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 95
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34283
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 95
Składniki
Przygotuj chleb. Do miski wlej ciepłą wodę i zasyp cukrem z drożdżami. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aż mieszanka się spieni. Dodaj miękkie masło, mleko, sól i 3 szklanki mąki. Zacznij wyrabiać ciasto, co jakiś czas dosypując mąki. Mieszaj łącznie przez ok. 10 minut, aż masa zacznie się przyklejać do dna miski, ale odchodzić od ścianek. Powinna być miękka i delikatnie lekka. Podziel ją na 2 części.
Przygotuj masło czosnkowe. W małej miseczce połącz ze sobą masło, posiekane pietruszkę i oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłóż masę na bok.
Masę podziel na dwie części i uformuj je w bochenki. Każdy z nich pokrój na plasterki o ok. 2 cm grubości. Każdy plasterek dokładnie maczaj w maśle czosnkowym i układaj pionowo w foremce do pieczenia chleba lub keksówce. Lekko je dociskaj, ale niezbyt mocno. Powtórz to samo dla drugiej połówki ciasta.
Keksówki przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Odrywany chlebek czosnkowy piecz przez 30 minut, do zezłocenia. Chlebki wyjmij i posyp solą. Podawaj na ciepło.