Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i laktozy, zagęszczony cukinią, z mnóstwem warzyw, a mięso to właściwie dodatek Porcja dla 4 osób.
Patelnia, garnek z szerokim dnem, deską i nóż do krojenia, tarka do warzyw, ozonator do żywności jesli używasz.
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 315
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 44
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 263
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 315
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 44
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 263
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Składniki
Mięso kupuję w 1 cm plastrach a potem myję, osuszam i kroję te plastry w poprzek włókien w cienkie paski. Składniki marynaty sypię bezpośrednio na mięso i obtaczam je w nich mieszając i wmasowując składniki w mięso. Uwaga, poza olejem do smażenia.
Na patelni rozgrzewam olej i gdy lekko skwierczy wrzucam mięso. Obsmażam, by zamknąć pory - aż z każdego boku straci krwisty kolor. W czasie, gdy mięso się odsmaża, kroję cebulę i czosnek.
Biorę duży garnek o szerokim dnie. Wrzucam liść, ziele i jałowiec oraz mięso z patelni. Na tym samym tłuszczu na patelni, podsmażam na zmniejszonym ogniu cebulę i czosnek, około 5 minut. Potem siup do garnka. Zawartość garnka zalewam bulionem i gotuję około godziny ( polędwicę lub ligawę 40 min., udziec 60). Na wolnym ogniu pod przykryciem.
W czasie gdy mięso się dusi, myję, ozonuję warzywa.
Kroję pieczarki na 4 lub 8 części, zależnie od wielkości. Paprykę oczyszczam z nasion i kroję w cienkie paski. Siekam papryczkę chili. Na oddzielny talerz: Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i ścieram na drobnej tarce (można zblendować). Jeśli używam pomidora a nie przecieru, również obieram ze skórki, usuwam szypułkę i kroję w kostkę.
Gdy mięso jest miękkie, dodaję do garnka warzywa. Gotuję całość 15 minut.
Prawie gotowe ;) teraz tylko cukinia i pomidor ląduje do garnka. Gotuję całość kolejne 10-15 minut. Składniki się połączą, sos zagęści.
Łyżką wazową wykładam na głęboki talerz lub nalewam do flaczarki lub miseczki. Na wierz kleks śmietany a obok kiszony ogórek. Dlaczego nie dodaje śmietany do garnka? - żeby się nie zważyła, - ponieważ jeśli nie ma 4 osób na obiedzie, nadwyżkę wekuję i przechowuję w lodówce do 2 tygodni. Przybieram zwykle natką pietruszki, a jak nie mam do dekoruję koperkiem ;) Zjadam ze smakiem i częstuję gości