Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ogniste kąski z owocami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Żeberka podziel na porcje. Posyp solą i pieprzem. Keczup zmieszaj z miodem, roztartym czosnkiem i posiekaną papryczką chili.
Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw na 30 min do lodówki. Przełóż do brytfanki i piecz 40 min. w temp. 200°C.
Cebule posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone banany, pomidory, osączone ananasy i migdały. Duś kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Podaj z żeberkami.
Superrady: Mięso możesz zamarynować dzień wcześniej. Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki – mięso będzie bardziej aromatyczne i soczyste! Żeberka upieką się szybciej, jeśli przed zamarynowaniem natrzesz je piwem lub wódką.
Gdy chcesz, by potrawa była łagodniejsza, papryczkę chili zastąp szczyptą mielonej papryki.
Zamiast miodu, do zrobienia pikantnej marynaty, warto użyć dżemu morelowego. Podkreśli owocową nutę dania.
Pikantne żeberka można przyrządzić na patelni grillowej. Podpiekaj je z obu stron na dużym ogniu – będą kruchutkie i delikatne.Źródło: Naj