Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oko profesora to rolada z kurczaka skrywająca… jajka! Niby nic ekskluzywnego i zaskakującego, jednak wystarczy kęs, by przekonać się, że można się nieźle zaskoczyć! Gotowanie w mieszaninie białego wina i bulionu dodaje całości niesamowitego aromatu i smaku.
patelnia, nóż, deska do krojenia
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1337
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 539
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1337
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 539
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Składniki
Jajka ugotuj na półmiękko. Obierz i pozostaw do ostudzenia.
Pierś z kurczaka umyj i dobrze osusz. Rozetnij ją na dwie, cienkie warstwy i połóż je obok siebie, lekko nakładając je, tworząc duży prostokąt. Przykryj mięso folią spożywczą i mocno rozbij tłuczkiem na cienki kotlet.
Posyp mięso solą i pieprzem. Odstaw.
Cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, podsmażając ją do zeszklenia. Dodaj zioła. Wymieszaj wszystko i smaż przez kolejną minutę. Przenieś całość do osobnej miseczki i rozetrzyj do uzyskania pasty.
Przygotowaną pastę rozsmaruj na mięsie z kurczaka. Następnie połóż jajka jedno pod drugim. Zwiń całość w roladę i zabezpiecz ciasno sznurkami.
Na patelnię po smażeniu cebuli i ziół wlej białe wino i zdrapując resztki z dna, odparuj alkohol. Wlej bulion, a następnie włóż roladę do sosu. Przykryj patelnię i gotuj danie na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Oko profesora wyjmij i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej roladę sosem utworzonym na dnie patelni. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij potrawę z pieca i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Krój w plastry i podawaj jako samodzielne danie, przystawkę lub dodatek do kanapek.