Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2727
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 534
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 178
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 530
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2727
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 534
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 178
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 530
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 213
Składniki
Ponieważ danie pochodzi z wyspy Rab, wyjaśnię może przy okazji, że podobnie jak Istria, okolice i wyspy zatoki Kvarner były przez długi czas pod panowaniem Weneckim, Włoskim i CK Austrii. Stąd też duże wpływy kuchni zarówno włoskiej jak i austro-węgierskiej. Można tu zjeść makarony pod różną postacią, pizze i gulasze. Popularna jest również austriacka „kartofelsalad” – salata od krumpira. Ziemniaki ugotuj w mundurkach (tak, aby się nie rozpadły) i obierz jeszcze ciepłe. Pokrój w kostkę. Przełóż do miski i skrop obficie octem jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w trochę grubszą. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na minimum godzinę
Spraw ryby – rozkrój brzuch od ogona do skrzeli i wyciągnij wnętrzności. Umyj ryby dokładnie i zeskrob łuski. Osusz na papierowym ręczniku – wnętrze również. Czosnek rozgnieć, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą i odrobiną oliwy. Natrzyj rybę tą pastą od środka. Grzbiety ryb ponacinaj ukośnie, oprósz solą i pieprzem, natrzyj oliwą i odstaw do lodówki.
Tak przygotowane ryby najlepiej piec na grillu, ale nie mam tu dostępu do grilla – więc upiekę na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Upieczoną rybę podawaj z sałatką ziemniaczaną.