Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 908
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 908
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Ponieważ danie pochodzi z wyspy Rab, wyjaśnię może przy okazji, że podobnie jak Istria, okolice i wyspy zatoki Kvarner były przez długi czas pod panowaniem Weneckim, Włoskim i CK Austrii. Stąd też duże wpływy kuchni zarówno włoskiej jak i austro-węgierskiej. Można tu zjeść makarony pod różną postacią, pizze i gulasze. Popularna jest również austriacka „kartofelsalad” – salata od krumpira. Ziemniaki ugotuj w mundurkach (tak, aby się nie rozpadły) i obierz jeszcze ciepłe. Pokrój w kostkę. Przełóż do miski i skrop obficie octem jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w trochę grubszą. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na minimum godzinę
Spraw ryby – rozkrój brzuch od ogona do skrzeli i wyciągnij wnętrzności. Umyj ryby dokładnie i zeskrob łuski. Osusz na papierowym ręczniku – wnętrze również. Czosnek rozgnieć, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą i odrobiną oliwy. Natrzyj rybę tą pastą od środka. Grzbiety ryb ponacinaj ukośnie, oprósz solą i pieprzem, natrzyj oliwą i odstaw do lodówki.
Tak przygotowane ryby najlepiej piec na grillu, ale nie mam tu dostępu do grilla – więc upiekę na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Upieczoną rybę podawaj z sałatką ziemniaczaną.