Do góry

Dania główne Przepis na:

Okoń morski (brancin) z sałatką ziemniaczaną.

Okoń morski (brancin) z sałatką ziemniaczaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4397

Dodano:

Odsłon: 3150

Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.

Składniki

  • okoń morski - po jednym na osobę
  • czosnek - 3 - 4 ząbki
  • oliwa z oliwek - 5 - 6 łyżek
  • ziemniaki sałatkowe - ok. 3/4 kg
  • cebula biała - 1 duża
  • cukinia - 1 średnia (może być duże, soczyste jabłko)
  • Ocet jabłkowy - 2 - 3 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ponieważ danie pochodzi z wyspy Rab, wyjaśnię może przy okazji, że podobnie jak Istria, okolice i wyspy zatoki Kvarner były przez długi czas pod panowaniem Weneckim, Włoskim i CK Austrii. Stąd też duże wpływy kuchni zarówno włoskiej jak i austro-węgierskiej. Można tu zjeść makarony pod różną postacią, pizze i gulasze. Popularna jest również austriacka „kartofelsalad” – salata od krumpira.
    Ziemniaki ugotuj w mundurkach (tak, aby się nie rozpadły) i obierz jeszcze ciepłe. Pokrój w kostkę. Przełóż do miski i skrop obficie octem jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w trochę grubszą. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na minimum godzinę

  3. Spraw ryby – rozkrój brzuch od ogona do skrzeli i
    wyciągnij wnętrzności. Umyj ryby dokładnie i zeskrob łuski. Osusz na papierowym ręczniku – wnętrze również.
    Czosnek rozgnieć, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą i odrobiną oliwy. Natrzyj rybę tą pastą od środka.
    Grzbiety ryb ponacinaj ukośnie, oprósz solą i pieprzem, natrzyj oliwą i odstaw do lodówki.

  4. Tak przygotowane ryby najlepiej piec na grillu, ale nie mam tu dostępu do grilla – więc upiekę na patelni, na niewielkiej ilości oliwy.
    Upieczoną rybę podawaj z sałatką ziemniaczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń