Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15036
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15036
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Składniki
Ponieważ danie pochodzi z wyspy Rab, wyjaśnię może przy okazji, że podobnie jak Istria, okolice i wyspy zatoki Kvarner były przez długi czas pod panowaniem Weneckim, Włoskim i CK Austrii. Stąd też duże wpływy kuchni zarówno włoskiej jak i austro-węgierskiej. Można tu zjeść makarony pod różną postacią, pizze i gulasze. Popularna jest również austriacka „kartofelsalad” – salata od krumpira. Ziemniaki ugotuj w mundurkach (tak, aby się nie rozpadły) i obierz jeszcze ciepłe. Pokrój w kostkę. Przełóż do miski i skrop obficie octem jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w trochę grubszą. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na minimum godzinę
Spraw ryby – rozkrój brzuch od ogona do skrzeli i wyciągnij wnętrzności. Umyj ryby dokładnie i zeskrob łuski. Osusz na papierowym ręczniku – wnętrze również. Czosnek rozgnieć, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą i odrobiną oliwy. Natrzyj rybę tą pastą od środka. Grzbiety ryb ponacinaj ukośnie, oprósz solą i pieprzem, natrzyj oliwą i odstaw do lodówki.
Tak przygotowane ryby najlepiej piec na grillu, ale nie mam tu dostępu do grilla – więc upiekę na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Upieczoną rybę podawaj z sałatką ziemniaczaną.