Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można tak przygotować każdą rybę, uparowaną rybę polewa się pod koniec aromatyzowanym olejem.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1396
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 421
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1396
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 421
Składniki
Okonie morskie to wyjątkowo smaczne ryby, mają białe delikatne chude mięso. Jeszcze bardziej cenie nasze okonie ale te nie mają ości. Sprawiłam je, oskrobałam i nacięłam. Posoliłam po wierzchu i wewnątrz. Do środka dałam kilka plasterków cytryny. Dałam je do garnka na parze. jeśli się nie mieści to można je pokroić na kawałki. Parowałam je około 20 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić.
Na patelni rozgrzałam na małym ogniu olej, dodałam przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany imbir marynowany, chili i ziarna sezamu. Podsmażałam aż czosnek zacznie pachnieć- jak tylko zacznie się rumienić trzeba wyłączyć ogień bo będzie gorzki. Wrzącym olejem polewa się świeżo wyjętą rybę na talerzu. na koniec całość posypałam szczypiorem i spryskałam sokiem z cytryny.