Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 766 Ocena: 15815
Dodano: 20.01.2021
Odsłon: 424
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Okonie morskie to wyjątkowo smaczne ryby, mają białe delikatne chude mięso. Jeszcze bardziej cenie nasze okonie ale te nie mają ości.
Sprawiłam je, oskrobałam i nacięłam. Posoliłam po wierzchu i wewnątrz. Do środka dałam kilka plasterków cytryny.
Dałam je do garnka na parze. jeśli się nie mieści to można je pokroić na kawałki. Parowałam je około 20 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić.
Na patelni rozgrzałam na małym ogniu olej, dodałam przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany imbir marynowany, chili i ziarna sezamu. Podsmażałam aż czosnek zacznie pachnieć- jak tylko zacznie się rumienić trzeba wyłączyć ogień bo będzie gorzki.
Wrzącym olejem polewa się świeżo wyjętą rybę na talerzu. na koniec całość posypałam szczypiorem i spryskałam sokiem z cytryny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

Docherro 17 lutegoZgłoś do usunięcia
najlepszy i cudowny:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 21 styczniaZgłoś do usunięcia
Nie ma to jak fajna rybka. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 20 styczniaZgłoś do usunięcia
Rybka w pysznym,zdrowym wydaniu :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 20 styczniaZgłoś do usunięcia
Super, rybki pod każdą postacią, no i bez smażenia :) Odpowiedzi: 8 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz