Do góry

Dania główne Przepis na:

Okoń morski na parze

Okoń morski na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 766 Ocena: 15815

Dodano:

Odsłon: 424

Można tak przygotować każdą rybę, uparowaną rybę polewa się pod koniec aromatyzowanym olejem.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Okoń morski na parze

Przygotowanie

  1. Okonie morskie to wyjątkowo smaczne ryby, mają białe delikatne chude mięso. Jeszcze bardziej cenie nasze okonie ale te nie mają ości.
    Sprawiłam je, oskrobałam i nacięłam. Posoliłam po wierzchu i wewnątrz. Do środka dałam kilka plasterków cytryny.
    Dałam je do garnka na parze. jeśli się nie mieści to można je pokroić na kawałki. Parowałam je około 20 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić.

  2. Na patelni rozgrzałam na małym ogniu olej, dodałam przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany imbir marynowany, chili i ziarna sezamu. Podsmażałam aż czosnek zacznie pachnieć- jak tylko zacznie się rumienić trzeba wyłączyć ogień bo będzie gorzki.

    Wrzącym olejem polewa się świeżo wyjętą rybę na talerzu. na koniec całość posypałam szczypiorem i spryskałam sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń