Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej
Okoń nilowy w sosie węgierskim
Składniki
- 400 g filetu okonia nilowego
- sól
- pieprz grubo mielony
- mąka
- Sos : 1 cebula
- pół łyżki masła
- półtora łyżki mąki
- pół szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- mielona papryka
- olej do smazenia
Składniki
- 400 g filetu okonia nilowego
- sól
- pieprz grubo mielony
- mąka
- Sos : 1 cebula
- pół łyżki masła
- półtora łyżki mąki
- pół szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- mielona papryka
- olej do smazenia
Etapy przygotowania
Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką. Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem.

Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5085
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5085
Składniki
- 400 g filetu okonia nilowego
- sól
- pieprz grubo mielony
- mąka
- Sos : 1 cebula
- pół łyżki masła
- półtora łyżki mąki
- pół szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- mielona papryka
- olej do smazenia
Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką. Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem.
Wasze zdjęcia do przepisu
rybka pyszka ;-)))