Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oładki ziemniaczane to małe, puszyste placuszki o słodkim smaku, popularne szczególnie na Podkarpaciu. To nic innego jak starte ziemniaki w delikatnym cieście ze śmietaną, cynamonem i rodzynkami, smażone na złoto. Są idealne na deser, podwieczorek lub weekendowe śniadanie. Najlepiej smakują podawane z powidłami lub cukrem pudrem.
Oładki ziemniaczane na słodko to danie, które z pewnością jest oryginalne, choć w niektórych rejonach Polski bardzo tradycyjne. Choć bazują na ziemniakach, które znamy przecież z potraw wytrawnych takich jak placki ziemniaczane, to cynamon, cukier i rodzynki nadają im deserowego charakteru. Idealnie sprawdzają się na weekendowe śniadanie lub brunch, czy też jako słodka przekąska dla dzieci. Są wyjątkowo puszyste i lekkie w porównaniu do innego rodzaju naleśników i placuszków. To doskonała potrawa, która pokazuje wszechstronność ziemniaka.
Do oładek najlepiej nadają się odmiany mączyste czy ogólnoużytkowe typu B lub C, które mają większą zawartość skrobi. Skrobia działa jako naturalne spoiwo i pomaga uzyskać pożądaną, puszystą teksturę, a także zapobiega rozpadaniu się placków podczas smażenia. Najlepsze odmiany do tego typu dań to Irga, Irys lub Bryza. Ziemniaki typu A, a więc sałatkowe są zbyt wodniste i nie zapewnią pożądanego efektu.
Ciemnienie to nic innego jak utlenianie się skrobi. Aby temu zapobiec, po starciu ziemniaków, natychmiast je odsącz i wymieszaj z żółtkami, śmietaną i mąką. Kwas zawarty w żółtku i śmietanie oraz wymieszanie z resztą składników spowolni proces utleniania. Alternatywnie możesz dodać łyżkę soku z cytryny. Mimo to nie zostawiaj startych ziemniaków w misce na dłużej, tylko smaż je od razu.
Zbyt wodnista masa to najczęściej efekt niedostatecznego odsączenia ziemniaków po starciu. Puszczają one dużo soku, który należy bardzo mocno odcisnąć, najlepiej przez gazę lub czystą ścierkę. Aby uratować zbyt rzadką masę, dodaj dodatkową łyżkę (lub dwie) mąki ziemniaczanej, by zwiększyć gęstość ciasta, ale nie przesadzaj, bo całość stanie się twarda. Nie używaj mąki pszennej, która dostarcza glutenu utwardzającego ciasto. Mąka ziemniaczana jest idealna, ponieważ zawiera czystą skrobię, która jest naturalnym spoiwem i przyczynia się do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji oładek po usmażeniu.
Rodzynki mogą opadać, ponieważ są cięższe od masy na oładki. Aby temu zapobiec, przed dodaniem ich do ciasta, obtocz je w małej ilości mąki ziemniaczanej, co pomoże im utrzymać się na powierzchni. Dodaj rodzynki na sam koniec, bezpośrednio przed smażeniem i delikatnie wymieszaj masę tylko kilka razy, by nie usunąć powietrza dostarczonego przez ubite białka. Jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je pominąć lub zamienić. W przepisie pełnią funkcję słodkiego, miękkiego akcentu, który dodaje ciekawej tekstury placuszkom. Możesz je zastąpić suszoną żurawiną dodającą kwaskowatości lub drobno posiekanymi, kandyzowanymi owocami, które nadadzą cytrusowego aromatu.
Oładki należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym lub słonecznikowym, na średnim ogniu. Zbyt niska temperatura sprawi, że placuszki wchłoną zbyt dużo tłuszczu i będą ciężkie. Z kolei zbyt wysoka spowoduje, że szybko się spalą na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Smaż do uzyskania pięknego, złocistego koloru. Zajmuje to zazwyczaj ok. 2-3 minut z każdej strony.
Tradycyjnie, oładki podaje się obsypane cukrem pudrem lub posmarowane powidłami, szczególnie śliwkowe przełamują słodycz dania i nadają mu lekko kwaskowatego smaku. Inne doskonałe opcje to gęsta kwaśna śmietana, konfitury z kwaśnych owoców, jogurt naturalny lub sos waniliowy. Tak naprawdę możesz je podać, z czym tylko chcesz - ważne, by smakowały twoim najbliższym.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3181
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3181
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru soku.
Białka oddziel od żółtek i dodając szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą silikonowej szpatułki przełóż białka do masy ziemniaczanej i delikatnie wmieszaj. Na sam koniec dodaj rodzynki.
Za pomocą łyżki, na rozgrzany olej wykładaj masę, tworząc małe placuszki. Smaż z obu stron za złoty kolor. Oładki podawaj z powidłami lub obsypane cukrem pudrem.