Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troche wiecej mialam szparagow w lodowce, a wiec jeszcze jedna wariacja na ich temat. Pelnowartosciowe danie, jednak dosc tluste, tak ze radze spozywac wraz z lampka bialego lub czerwonego wytrawnego wina :-) Dobrym rozwiazaniem bedzie takze szklaneczka schlodzonego, dobrego piwa - co tez wlasnie uczynilismy :-)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 156
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21565
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 156
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21565
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Składniki
Od szparagow odlamujemy zdrewniale konce, myjemy, wrzucamy je na osolona wode, dodajemy lyzeczke cukru i lyzeczke masla, gotujemy 8 minut, wyciagamy z wrzatku. Na malej patelni na odrobince masla podsmazamy pokrojona szynke, nastepnie dodajemy tam gotowe szparagi. Na duzej patelni smazymy omlet z 3-4 jaj (na dwie osoby), wraz z dodatkiem soli i pieprzu, a takze garscia drobno pokrojonej dymki. W malym garnku nastawiamy mleko na sos, gdy bedzie juz gorace dodajemy ser utarty na grubych oczkach, lub drobno pokrojony, dodajemy szczypte kurkumy i papryki, zmniejszamy ogien i ciagle mieszamy do rozpuszczenia sie sera, nastepnie oproszamy lekko duza szczypta maki i roztrzepujemy trzepaczka. Jeszcze minutka i sos jest gotowy. I znowu bardzo szybkie danie, jednak musimy sie spinac, aby zmiescic sie w czasie i aby wszystko razem zagralo. Na talerz zrzucamy omlet prosto z patelni, przewracajac ja szybko, dzielimy na pol - dla dwoch osob, na to kladziemy nasze szparagi z szyneczka, polewamy sosem serowym, przykrywamy zawinieta polowa omletu - iiiiiii palaszujemy, popijajac dobrym trunkiem. Smacznego, zdrowego!!!