Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troche wiecej mialam szparagow w lodowce, a wiec jeszcze jedna wariacja na ich temat. Pelnowartosciowe danie, jednak dosc tluste, tak ze radze spozywac wraz z lampka bialego lub czerwonego wytrawnego wina :-) Dobrym rozwiazaniem bedzie takze szklaneczka schlodzonego, dobrego piwa - co tez wlasnie uczynilismy :-)
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 312
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 547
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1029
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 312
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 547
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1029
Składniki
Od szparagow odlamujemy zdrewniale konce, myjemy, wrzucamy je na osolona wode, dodajemy lyzeczke cukru i lyzeczke masla, gotujemy 8 minut, wyciagamy z wrzatku. Na malej patelni na odrobince masla podsmazamy pokrojona szynke, nastepnie dodajemy tam gotowe szparagi. Na duzej patelni smazymy omlet z 3-4 jaj (na dwie osoby), wraz z dodatkiem soli i pieprzu, a takze garscia drobno pokrojonej dymki. W malym garnku nastawiamy mleko na sos, gdy bedzie juz gorace dodajemy ser utarty na grubych oczkach, lub drobno pokrojony, dodajemy szczypte kurkumy i papryki, zmniejszamy ogien i ciagle mieszamy do rozpuszczenia sie sera, nastepnie oproszamy lekko duza szczypta maki i roztrzepujemy trzepaczka. Jeszcze minutka i sos jest gotowy. I znowu bardzo szybkie danie, jednak musimy sie spinac, aby zmiescic sie w czasie i aby wszystko razem zagralo. Na talerz zrzucamy omlet prosto z patelni, przewracajac ja szybko, dzielimy na pol - dla dwoch osob, na to kladziemy nasze szparagi z szyneczka, polewamy sosem serowym, przykrywamy zawinieta polowa omletu - iiiiiii palaszujemy, popijajac dobrym trunkiem. Smacznego, zdrowego!!!