Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Omlet ze szpinakiem i pomidorami"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 42
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 42
Składniki
Świeży szpinak dokładnie umyj, osącz. Mrożony należy rozmrozić w temp. pokojowej i osączyć na sicie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół.
Na patelni roztop łyżkę masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj szpinak, smaż ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki, przestudź.
Do miski wbij 3 jajka i dodaj 3 łyżki wody lub mleka (dzięki te- mu masa jajeczna będzie pulchna i delikatna) oraz sól i pieprz do smaku. Energicznie roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj połowę szpinaku oraz 1 łyżkę sera, delikatnie wymieszaj.
Na patelni roztop połowę pozostałego masła. Wlej masę jajeczno-szpinakową i równo ją rozprowadź. Na wierzchu ułóż połowę pomidorków. Smaż na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie (3-5 minut). W ten sam sposób z pozostałych składników przygotuj drugi omlet.
30 minut. Porcja: 310 kilokalorii
Do omletu możesz dodać szynkę, ser mozzarella lub szczypiorek.Źródło: Świat i Ludzie