Do góry

Dania główne Przepis na:

Orientalna fasolka szparagowa

Orientalna fasolka szparagowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1448

Dodano:

Odsłon: 5819

Fasolka w takim wydaniu to ciekawa, zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji z podsmażoną bułką tartą. To prosty i szybki sposób, aby przyrządzić oryginalne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, kolacja lub przystawka.

Składniki

  • 250 g młodej fasolki szparagowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy)
  • chili
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Fasolkę dokładnie umyć, w razie potrzeby usunąć końce i podgotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy).

    2) Na patelni rozgrzać olej, dodać cukier oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.

    3) Kiedy cukier zacznie się lekko karmelizować dodać ocet ryżowy, sos sojowy oraz odrobinę chili, ponownie wymieszać i dodać odcedzoną fasolkę.

    4) Całość smażyć przez kolejne 5 min. cały czas mieszając, tak aby fasolka dokładnie popołączyła się z sosem. Pod koniec smażenia dodać sezam podprażony na suchej patelni.

    5) Podawać jako danie samodzielne lub dodatek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń