Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, bardzo smaczne i delikatne mięso drobiowe. W całym daniu , jak to często bywa w kuchni Dalekiego Wschodu, przenikają się smak delikatnej goryczki (grapefruit i kiełki rzodkiewki) ze smakiem słodkości (brzoskwinia). Całość fantastycznie pachnie świeżym imbirem. Polecam!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Składniki
Najpierw należy przygotować marynatę: Wyciskamy sok z grapefruita, łączymy go z sosem sojowym, oliwą z oliwek, mielonym chili oraz utartym imbirem (wcześniej go obieramy). Całość dobrze mieszamy, aby składniki stworzyły jednolity sos.
Teraz czas przygotować mięso: Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Następnie mięso kroimy w paski i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
W czasie gdy mięso się marynuje, przygotowujemy potrzebne dodatki: Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kiełki rzodkiewki płuczemy w letniej wodzie i osączamy na sicie. Po dwóch godzinach mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy paprykę, całość smażymy 3- 4 minuty, po czym zalewamy marynatą i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po 5 minutach dokładamy kiełki rzodkiewki. Gotowe mięso podajemy z ryżem na sypko i oczywiście obowiązkowo z kawałkiem brzoskwini. Smacznego.