Do góry

Dania główne Przepis na:

Orientalny filet z kurczaka

Przepis dnia 2015-02-06
Orientalny filet z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49089

Dodano:

Odsłon: 2667

Soczyste, bardzo smaczne i delikatne mięso drobiowe. W całym daniu , jak to często bywa w kuchni Dalekiego Wschodu, przenikają się smak delikatnej goryczki (grapefruit i kiełki rzodkiewki) ze smakiem słodkości (brzoskwinia). Całość fantastycznie pachnie świeżym imbirem. Polecam!

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • brzoskwinie w zalewie 3 połówki
  • kiełki rzodkiewki 50g
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • marynata do mięsa:
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • świeży imbir (kawałek około 2 cm)
  • sok z połowy grapefruita
  • chili mielone 1/2 łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orientalny filet z kurczaka

Przygotowanie

  1. Najpierw należy przygotować marynatę: Wyciskamy sok z grapefruita, łączymy go z sosem sojowym, oliwą z oliwek, mielonym chili oraz utartym imbirem (wcześniej go obieramy). Całość dobrze mieszamy, aby składniki stworzyły jednolity sos.

  2. Teraz czas przygotować mięso: Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Następnie mięso kroimy w paski i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

  3. W czasie gdy mięso się marynuje, przygotowujemy potrzebne dodatki: Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Brzoskwinie osączamy
    z zalewy, kiełki rzodkiewki płuczemy w letniej wodzie i osączamy na sicie.

    Po dwóch godzinach mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy paprykę, całość smażymy 3- 4 minuty, po czym
    zalewamy marynatą i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po 5 minutach dokładamy kiełki rzodkiewki.
    Gotowe mięso podajemy z ryżem na sypko i oczywiście obowiązkowo z kawałkiem brzoskwini.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń