Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie, w którym króluje chłodnik i zasmażana młoda kapusta, przyszła mi ochota na curry i to curry nie byle jakie, bo orzechowe..... Polecam
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 19
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 523
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5407
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 19
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 523
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5407
Składniki
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy, obsmażyć mięso do lekkiego zrumienienia, przełożyć na talerz.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, papryczkę chili drobno posiekać.
Cebulę wrzucić na patelnię i smażyć przez 8-10 minut, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Dodać czosnek, imbir, chili i pastę curry, podsmażać razem przez kilka minut.
Masło orzechowe wymieszać z bulionem i mlekiem kokosowym. Mieszankę wlać na patelnię, dodać odłożone wcześniej kawałki kurczaka. Gotować na małym ogniu przez 6-8 minut. Na koniec doprawić solą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem, posypane prażonymi orzeszkami, świeżą kolendrą i posiekanym szczypiorkiem.