Do góry

Dania główne Przepis na:

Orzechowy filet z kurczaka

Orzechowy filet z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 831

Dodano:

Odsłon: 685

Kto lubi orzechy, ten na pewno polubi taki obiad, delikatny filet z kurczaka i chrupiące orzechy, wszystko zatopione w sosie serowym - pycha :)

Składniki

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta chili
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 kremowy serek topiony
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy przez chwilę na suchej patelni.

    Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką, pieprzem i chili.

    Przyprawionego kurczaka przesmażamy na 1 łyżce oleju.

    Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ponownie chwilę smażymy.

    W międzyczasie podgrzewamy serek topiony ze śmietanką do czasu, aż serek się rozpuści.

    Do sosu dodajemy wcześniej uprażone orzechy i mieszamy.

    Sos z orzechami wlewamy do podsmażonego kurczaka z cebulą i dusimy razem przez ok. 5 minut.

    Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń