Do góry

Dania główne Przepis na:

Orzechowy Pad - Thai

Orzechowy Pad - Thai

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 1949

Tajski makaron z warzywami w kremowym sosie z orzeszków ziemnych. Sycący i bardzo smaczny, a w dodatku zdrowy!

Składniki

  • 400g makaronu ryżowego
  • 750g mrożonki orientalnej
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • opakowanie tofu lub pierś kurczaka (opcjonalnie)
  • 1/2 brokułu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu (ok. 10min).

  2. Rozgrzej olej w woku(może być także garnek lub głęboka patelnia) i dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podsmaż, aż będzie złoto-brązowe i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy.

  3. Posiekaj czosnek oraz imbir. Podsmaż, uważając, by się nie przypaliło.Pokrój brokuła na mniejsze kwiatuszki i wrzuć do woka. Dodaj mrożonkę orientalną, przyprawy i smaż aż warzywa będą miękkie.

  4. Dodaj ugotowany makaron i tofu.

  5. W kubeczku, wymieszaj masło orzechowe z sosem sojowym. Polej tym makaron i dobrze wymieszaj.

  6. Podawaj posypane prażonymi orzeszkami arachidowymi i liśćmi świeżej kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń