Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19294
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13056
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1707
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232158
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19294
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13056
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1707
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232158
Składniki
Kupiłam w sumie dwie gicze w dwóch plastrach.
Obtoczyłam je w mące i podsmażyłam na rumiano. Zdjęłam mięso i na pozostałym tłuszczu podsmażyłam lekko cebulę i chwilę później dodałam posiekany czosnek. Teraz powinno też dodać się pokrojoną marchew i selera ale nie chciałam aby się całkiem rozpadły i dodałam później.
Dodałam mięso do rondla, dolałam wino, dałam rozmaryn i liść laurowy. Po chwili dodałam tez przecier. Nie dodawałam wody - bo było dosyć rzadko, ani bulionu a można.
Całość powinna się dusić 2 godziny- po godzinie dodałam warzywa- marchew miałam mrożona w kostce. Pod koniec doprawiłam solą, jeśli sos jest mocno kwaskowy można dodać szczyptę cukru- sos powinien sam się zredukować do odpowiedniej konsystencji. Nie pieprzy się- cielęcina gubi się przy wyrazistym pieprzu.
Tak danie wygląda po dwóch godzinach.
Powinno się podawać z ryżem z szafranem, ja podałam z pure. Zrobiłam gremolatę do posypania. Otarłam skórkę z cytryny, starłam ząbek czosnku i posiekałam natkę. W wersji mediolańskiej posypuje się nią giczki. Sama gremolata mi smakuje ale według mnie nie łączyła się smakowo z daniem, była trochę obok.
Mięso rozpływa się w ustach a wyjadany szpik to czysty rarytas!
Smacznego :)