Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117192
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8067
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3023
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1691
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1351
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117192
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8067
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3023
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1691
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1351
Składniki
Kupiłam w sumie dwie gicze w dwóch plastrach.
Obtoczyłam je w mące i podsmażyłam na rumiano. Zdjęłam mięso i na pozostałym tłuszczu podsmażyłam lekko cebulę i chwilę później dodałam posiekany czosnek. Teraz powinno też dodać się pokrojoną marchew i selera ale nie chciałam aby się całkiem rozpadły i dodałam później.
Dodałam mięso do rondla, dolałam wino, dałam rozmaryn i liść laurowy. Po chwili dodałam tez przecier. Nie dodawałam wody - bo było dosyć rzadko, ani bulionu a można.
Całość powinna się dusić 2 godziny- po godzinie dodałam warzywa- marchew miałam mrożona w kostce. Pod koniec doprawiłam solą, jeśli sos jest mocno kwaskowy można dodać szczyptę cukru- sos powinien sam się zredukować do odpowiedniej konsystencji. Nie pieprzy się- cielęcina gubi się przy wyrazistym pieprzu.
Tak danie wygląda po dwóch godzinach.
Powinno się podawać z ryżem z szafranem, ja podałam z pure. Zrobiłam gremolatę do posypania. Otarłam skórkę z cytryny, starłam ząbek czosnku i posiekałam natkę. W wersji mediolańskiej posypuje się nią giczki. Sama gremolata mi smakuje ale według mnie nie łączyła się smakowo z daniem, była trochę obok.
Mięso rozpływa się w ustach a wyjadany szpik to czysty rarytas!
Smacznego :)