Do góry

Dania główne Przepis na:

Ossobuco z szafranowym risotto i gremolatą

Ossobuco z szafranowym risotto i gremolatą

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5194

Dodano:

Odsłon: 228

Ossobuco alla Milanese to tradycyjna wloska potrawa z pokrojonej na plastry giczy cielęcej duszonej w warzywach (glównie pomidorach) i w bialym winie. W Mediolanie dodaje sie do niej specjalny sos gremolata z natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej oraz szafranowe risotto. Jedno z najsmaczniejszych wloskich dan.

Składniki

  • 4-6 plastrów giczy cielęcej (o grubości 4-5 cm)
  • trochę mąki
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 selery naciowe
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru sól
  • sól
  • 1 puszka pomidorów (400 g bez soku)
  • 0,2 l bulionu z cielęciny
  • 0,2 l wytrawnego białego wina (np. Pinot Grigio)
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • SKŁADNIKI GREMOLATY:
  • 2 pęczkinatki pietruszki
  • trochę jasnozielonych liści selera naciowego
  • 2 dymki
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę oliwy z oliwek
  • SKŁADNIKI RISOTTO:
  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr bulionu cielęcego lub warzywnego
  • 0,25 l białego wytrawnego wina ( np. Pinot Grigio lub Pinot Gris)
  • 1 łyżeczka (około 1 g) nitek szafranowych
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzac do 180° C
    Plastry giczy cielecej o grubosci ok. 4-5 cm posolic i obtoczyc w mace.
    Rozgrzac maslo klarowane i oliwe z oliwek w duzej patelni i smazyc plastry po obu stronach na zloty kolor a nastepnie wyjac z patelni.
    Warzywa i cebule pokroic na male kawalki. Obrac czosnek i przekroic na pól. Wlozyc przygotowane warzywa do patelni i podsmazyc.
    Dodac pomidory bez soku i troche je posiekac w garnku, posolic i pocukrzyc, dodac bulion, biale wino, liscie laurowe, tymianek i rozmaryn i wszystko wymieszac.
    Wlozyc smazone plastry cielece do garnka. Powinny lezec w plynie, ale tylko w polowie zakryte. Przykryc patelnie pokrywka i umiescic w nagrzanym piekarniku (180° C) na około 1½-2 godziny. Jesli to konieczne, dodac troche bulionu w trakcie duszenia.

  2. W czasie gdy mieso jest w piekarniku, przygotowujemy szafranowe risotto.
    Obrac czosnek i szalotki i drobno posiekac. Wlac oliwe z oliwek i 2 lyzkii masla do rondla i podsmazyc szalotki z czosnkiem, dodac ryz i wymieszac. Zalac 2 lyzkami wazowymi cieplego bulionu, zagotowac ciagle mieszajac, az ilosc plynu sie zredukuje.
    Dodac ponownie bulion lub wino i gotowac ciagle mieszajac. Powtarzac proces do momentu gdy ryz bedzie ugotowany i kremowy (po ok. 25-30 minutach) Nie powinien byc zbyt miękki.
    W miedzyczasie wlozyc nitki szafranu do miski z odrobina wody i lekko zmiazdzyc, dodac do risotto po ok. 10-15 minutach. Drobno zetrzec parmezan, a nastepnie dodac 2 lyzki masła do ryzu i posolic.

  3. Na koniec przyrzadzamy gremolate.
    Umyc pietruszke i liscie selera i drobno posiekajc. Obrac skórke z cytryny, grubo posiekac czosnek. Umiescic wszystkie przygotowane skladniki na desce do krojenia i drobno posiekac dodajac odrobine oliwy z oliwek.

  4. Plasterki ossobuco podawac posypane gremolata. Oddzielnie podajemy szafranowe risotto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń