Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ossobuco alla Milanese to tradycyjna wloska potrawa z pokrojonej na plastry giczy cielęcej duszonej w warzywach (glównie pomidorach) i w bialym winie. W Mediolanie dodaje sie do niej specjalny sos gremolata z natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej oraz szafranowe risotto. Jedno z najsmaczniejszych wloskich dan.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1607
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 353
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1607
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 353
Składniki
Piekarnik nagrzac do 180° C Plastry giczy cielecej o grubosci ok. 4-5 cm posolic i obtoczyc w mace. Rozgrzac maslo klarowane i oliwe z oliwek w duzej patelni i smazyc plastry po obu stronach na zloty kolor a nastepnie wyjac z patelni. Warzywa i cebule pokroic na male kawalki. Obrac czosnek i przekroic na pól. Wlozyc przygotowane warzywa do patelni i podsmazyc. Dodac pomidory bez soku i troche je posiekac w garnku, posolic i pocukrzyc, dodac bulion, biale wino, liscie laurowe, tymianek i rozmaryn i wszystko wymieszac. Wlozyc smazone plastry cielece do garnka. Powinny lezec w plynie, ale tylko w polowie zakryte. Przykryc patelnie pokrywka i umiescic w nagrzanym piekarniku (180° C) na około 1½-2 godziny. Jesli to konieczne, dodac troche bulionu w trakcie duszenia.
W czasie gdy mieso jest w piekarniku, przygotowujemy szafranowe risotto. Obrac czosnek i szalotki i drobno posiekac. Wlac oliwe z oliwek i 2 lyzkii masla do rondla i podsmazyc szalotki z czosnkiem, dodac ryz i wymieszac. Zalac 2 lyzkami wazowymi cieplego bulionu, zagotowac ciagle mieszajac, az ilosc plynu sie zredukuje. Dodac ponownie bulion lub wino i gotowac ciagle mieszajac. Powtarzac proces do momentu gdy ryz bedzie ugotowany i kremowy (po ok. 25-30 minutach) Nie powinien byc zbyt miękki. W miedzyczasie wlozyc nitki szafranu do miski z odrobina wody i lekko zmiazdzyc, dodac do risotto po ok. 10-15 minutach. Drobno zetrzec parmezan, a nastepnie dodac 2 lyzki masła do ryzu i posolic.
Na koniec przyrzadzamy gremolate. Umyc pietruszke i liscie selera i drobno posiekajc. Obrac skórke z cytryny, grubo posiekac czosnek. Umiescic wszystkie przygotowane skladniki na desce do krojenia i drobno posiekac dodajac odrobine oliwy z oliwek.
Plasterki ossobuco podawac posypane gremolata. Oddzielnie podajemy szafranowe risotto.