Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani obiad. Proste i tanie w przygotowaniu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19849
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6900
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242936
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19849
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6900
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242936
Składniki
Kaszę gryczaną prażoną /można użyć innej/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło /lub olej/, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości i aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, jajka oraz bułkę tartą - w takiej ilości by z masy można było formować pulpety. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i dokładnie wyrabiamy. W dłoniach formujemy pulpety dość mocno ściskając i układamy w naczyniu żaroodpornym. Passatę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i wlewamy do naczynia z gołąbkami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 25 min. Naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze kwadrans. Oszukane jarskie gołąbki podajemy np. z ziemniaczanym piure polanym sosem pomidorowym.