Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te oszukane zrazy bardzo nam zasmakowały:). Robi się je zdecydowanie szybciej niż te klasyczne, różnią się smakiem, ale w niczym im nie ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 169
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1019
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8776
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3102
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 169
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1019
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8776
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3102
Składniki
Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku).
Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady.
Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony do bardzo mocnego zarumienienia (tylko wtedy uzyskamy sos). Zalewamy 300 ml wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut obracając zrazy co jakiś czas. W razie potrzeby dolewamy wodę. Na koniec do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody, sól, przyprawy i natkę pietruszki. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.