Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te oszukane zrazy bardzo nam zasmakowały:). Robi się je zdecydowanie szybciej niż te klasyczne, różnią się smakiem, ale w niczym im nie ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22365
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14034
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4367
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43356
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22365
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14034
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4367
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43356
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Składniki
Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku).
Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady.
Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony do bardzo mocnego zarumienienia (tylko wtedy uzyskamy sos). Zalewamy 300 ml wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut obracając zrazy co jakiś czas. W razie potrzeby dolewamy wodę. Na koniec do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody, sól, przyprawy i natkę pietruszki. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.