Dania główne Przepis na:
Otulone polędwiczki

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 501
Dodano: 23.10.2019
Odsłon: 264
Składniki
- Polędwiczka wieprzowa 1 szt
- Cebula 1/2 szt.
- Cukinia 1/2 szt
- Papryka czerwona 1/2 szt
- Pieczarki 20 dag
- Suszone pomidory 7 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Ser mozzarella 20 dag
- Sól, pieprz czarny,tymianek
- Olej do smażenia i skropienia polędwiczki
- Masło 2 łyżki
- Jogurt naturalny 180g 1/2 kubka
- Majonez 2 łyżki
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Polędwiczkę umyć osuszyć ,pokroić w plastry .Czosnek 2 ząbki przecisnąć przez praskę.Plastry polędwiczki skropić olejem natrzeć czosnkiem,posypać pieprzem i tymiankiem.Zawinąć w folię na 3-4 godziny aby się zamarynowały.Nie należy solić ,gdyż mięso może być twarde i gumowate.
-
Cebulę ,paprykę,cukinię pokroić w kostkę.Pieczarki obrać i pokroić.Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę chwilę smażyć ,dodać paprykę, cukinię , pieczarki, doprawić solą i pieprzem dusić całość 5 min.,pod koniec dodać pokrojone suszone pomidory.
-
Na patelni rozgrzać olej dołożyć masło i obsmażyć plastry polędwiczki z każdej strony.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.w międzyczasie rozgrzewać piekarnik gdyż należy zadbać aby plastry polędwiczki nie wystygły.Ser utrzeć na tarce o grubszych oczkach.
-
Teraz należy każdy plaster lekko posolić ,nałożyć na każdy warzywa ,posypać serem mozzarella ,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,zapiec aż ser będzie rumiany.
-
Do polędwiczki można przygotować sos czosnkowy.Wymieszać 1/2 jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu 2 ząbkami czosnku,przeciśniętymi przez praskę doprawić solą i pieprzem .Nałożyć na talerz obok plastrów polędwiczki.
Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 23 październikaZgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda :)0 Kto głosował? | Odpowiedz