Do góry

Dania główne Przepis na:

Otulone polędwiczki

Otulone polędwiczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 501

Dodano:

Odsłon: 264

Polędwica wieprzowa ,to delikatne i smaczne mięso,odpowiednio przygotowane ,to uczta dla podniebienia.Polecam zapiekane z warzywami.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa 1 szt
  • Cebula 1/2 szt.
  • Cukinia 1/2 szt
  • Papryka czerwona 1/2 szt
  • Pieczarki 20 dag
  • Suszone pomidory 7 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ser mozzarella 20 dag
  • Sól, pieprz czarny,tymianek
  • Olej do smażenia i skropienia polędwiczki
  • Masło 2 łyżki
  • Jogurt naturalny 180g 1/2 kubka
  • Majonez 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyć osuszyć ,pokroić w plastry .Czosnek 2 ząbki przecisnąć przez praskę.Plastry polędwiczki skropić olejem natrzeć czosnkiem,posypać pieprzem i tymiankiem.Zawinąć w folię na 3-4 godziny aby się zamarynowały.Nie należy solić ,gdyż mięso może być twarde i gumowate.

  2. Cebulę ,paprykę,cukinię pokroić w kostkę.Pieczarki obrać i pokroić.Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę chwilę smażyć ,dodać paprykę, cukinię , pieczarki, doprawić solą i pieprzem dusić całość 5 min.,pod koniec dodać pokrojone suszone pomidory.

  3. Na patelni rozgrzać olej dołożyć masło i obsmażyć plastry polędwiczki z każdej strony.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.w międzyczasie rozgrzewać piekarnik gdyż należy zadbać aby plastry polędwiczki nie wystygły.Ser utrzeć na tarce o grubszych oczkach.

  4. Teraz należy każdy plaster lekko posolić ,nałożyć na każdy warzywa ,posypać serem mozzarella ,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,zapiec aż ser będzie rumiany.

  5. Do polędwiczki można przygotować sos czosnkowy.Wymieszać 1/2 jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu 2 ząbkami czosnku,przeciśniętymi przez praskę doprawić solą i pieprzem .Nałożyć na talerz obok plastrów polędwiczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń